Stor oenighet om ekomaten
I höst inleds en stor kampanj få oss att köpa mer ekomat. Men forskarna vid SLU är oeniga om ekologiskt är bra eller dåligt. Livsmedelsverket är försiktigt med lovorden medan Konsumentverket är mer positiva.
Men även alla hemmakockar och krögare ska med på ekotåget. Regeringen gav på tisdagen organisationen Ekologiskt Forum i uppdrag att ta fram en aktionsplan för hur de nya målen ska uppnås.
I förslaget till budget för 2007 i Uppsala kommun föreslås den ekologiska maten svara för 20 procent. I dagsläget utgör ekomaten 3 procent av de totala livsmedelskostnaderna. Kommunfullmäktige tar beslut i frågan 29 maj.
Satsar på kunskap
Centrum för uthålligt jordbruk vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, får årligen 5 miljoner kronor av regeringen. Ett av syftena med verksamheten är att ta fram kunskap för att uppnå de politiska målen för ekologisk produktion.
Varför ska man som konsument köpa ekologisk mat?
— Den ekologiska produktionen är ett medel för att uppnå målen för miljön och djurvälfärden som staten har satt upp. Det har också betydelse för den ekologiska mångfalden.
— En stor sammanställningsstudie visar att det finns 30 procent fler arter vid ekologisk produktion. Jag säger inte att man inte kan åstadkomma det på vanliga gårdar i framtiden, men det är viktigt att man inte använder kemiska bekämpningsmedel, och odlar vall och gröngödslingsgrödor, säger Ulrika Geber, enhetschef vid CUL.
Oklart om hälsan påverkas
Hon sticker inte under stol med att det finns punktkällor där kväveläckaget kan vara högre i den ekologiska produktionen. Men menar att överskottet av växtnäring är generellt sett mindre i ekologisk produktion än i konventionell.
Hälsomotivet, som tidigare lyftes fram som en fördel med ekologiskt, har tonats ner och det finns inget som belägger att ekologiskt är nyttigare.
— Det är inte så lätt att säga vad som är nyttigare i ekologisk mat. Kanske att det finns lite mer antioxidanter och flavonoider, men det har ingen hälsomässig effekt. Man skulle kanske kunna säga att det är mindre risk att få i sig bekämpningsmedel om man jagar tiondelar, säger Monika Pearson, nutritionist vid Livsmedelsverket.
På Konsumentverket är man mer positiv till ekomat.
— I det vanliga jordbruket använder man bekämpningsmedel som sedan sprids i vår miljö. De återfinns därför i vårt yt- och grundvatten, säger Ingela Dahlin, nutritionist och miljövetare.
Friskare totalt sett
Hon menar att ekologiskt också innebär att djuren får utlopp för sitt naturliga beteende och säger att beteendestörningarna är mindre vanliga hos ekologiskt uppfödda grisar, liksom luftvägssjukdomar och bölder.
— Men det stämmer att ekogrisarnas utevistelse kan leda till mer knäledsinfektioner. Men totalt sätt är ekogrisarna friskare.
Rune Andersson, programchef för forskningsprogrammet Mat 21 ifrågasätter värdet av ekologisk produktion.
— Jag kan inte se att det är en särskilt kostnadseffektiv väg till en bättre miljö och djuromsorg. Tvärtemot vad som ibland hävdas ger den ekologiska växtodlingen inte ett minskat utan ökat läckage av kväve som leder till övergödning av våra vatten och därmed bidrar till algblomning. Skörden nära halveras.
Den biologiska mångfalden som en del forskare menar ökar om marken brukas ekologiskt menar Rune Andersson lika väl kan åstadkommas med konventionella kött- och mjölkdjur. Det handlar om brukarens intresse och kunnande.
Kritisk mot subventioner
Han är kritisk mot att statliga medel används för att subventionera produktionen och går till propaganda för ökad konsumtion av ekologisk mat när det inte finns praktiska erfarenheter och vetenskapliga studier som visar att detta är bra för oss alla, det vill säga att maten blir nyttigare eller miljön bättre.
— I landsting och kommun innebär ökade kostnader för inköp av ekologisk mat att annat, som barnomsorg, sjukvård och skola, riskerar få mindre resurser. Då måste man veta vad man får för pengarna när man köper ekologiskt.
Rune Andersson menar att det är bättre att samla resurserna för att fortsätta arbetet med att miljöanpassa det konventionella jordbruket utan ideologiska förtecken.
— Mycket har redan åstadkommits men mer kan göras. Skall vi ha synpunkter på den offentliga upphandlingen av mat bör svensk och lokalt producerad mat hellre lyftas fram. Det finns ingen anledning att skyffla runt mat i hela världen, säger Rune Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!