I framtiden ska det finnas 12 i stället för 19 mellanvårdsplatser för personer som lider av psykoser. Beslutet har väckt oro bland psykiatripersonalen vid boendet som ligger i Årsta.
Fackliga Kommunal som förhandlat med arbetsgivaren om förändringarna, uttrycker oro över hur andra enheter inom länspsykiatrin kommer att påverkas av förändringen.
– Det blir ju ett högre tryck på andra enheter i stället. Det är en ren besparing som arbetsgivaren gör. Men det är arbetsgivaren som bestämmer över antalet vårdplatser och som i slutändan har patientansvaret, säger Kommunals Pia Söderman.
Anställda befarar att svårt sjuka patienter kommer att drabbas. Mellanvårdsboendet i Årsta beskrivs som uppskattat av patienterna och deras anhöriga, främst för att det inte ligger i en sjukhusmiljö. En annan fördel är att patienten kan komma till boendet direkt via öppenvården. Vården i sig bygger på att man frivilligt skrivs in.
– Det har fungerat bra här. Vi har sett patienter tillfriskna. Det som nu kommer att hända är att psykakuten får svårt att placera ut sina patienter på en avdelning.
Förändringen vid enheten i Årsta har väckt reaktioner inom psykiatrin.
– Läkarkåren har protesterat mot beslutet. Vi tycker att det är tråkigt att man gör de här neddragningarna, men de är en konsekvens av politikernas beslut, säger Katarina Danielsson, ST-läkare och facklig representant för psykos och rättspsyk.
Patienterna kan vara personer som lider av till exempel Schizofreni och som efter slutenvårdsbehandling på Ulleråker behöver vara under observation en kortare tid innan de återvänder till eget boende. Det kan också vara patienter som bor hemma men som på grund av insjuknande behöver omvårdnad under en tid. En anställd berättar att landstinget tidigare hade ett 40-tal mellanvårdsplatser, fördelade på flera boenden. Årstaboendet har haft de återstående 19 platserna.
– Vi är den sista spillran som finns kvar av mellanboendeformen. Hur patienterna ska få vård i stället har ingen talat om, säger en anställd.
Agneta Jordeby Jönsson, tf divisionschef för psykiatrin i Uppsala läns landsting, säger att övrig slutenvård utökas med tre nya vårdplatser. I övrigt innebär besparingarna att man avser att jobba med sikte på att patienterna ska kunna få det stöd de behöver samtidigt som de bor hemma. Hon kallar det för ”en aktiv rehabilitering”, som kommer att ske i samarbete med länets kommuner.
– Vi bedömer att det går att göra dessa reduceringar utan att det påverkar patientvården eller patientsäkerheten negativt, säger Agneta Jordeby Jönsson.