– Helt absurt, säger en av dem, Christian Ifvarsson.
I förra veckan kom beskedet att HR-direktören, alltså högste personalchefen, Eva-Britt Örtegren lämnar sin tjänst, och därmed också sin plats i den nio personer stora ledningsgruppen. Hon tillträdde sin tjänst i februari 2010. Hennes föregångare på tjänsten lämnade efter mindre än två år.
– Men detta är inte en omöjlig post. Jag har haft fantastiska år här, och samverkan med Christina Åkerman har varit god, säger Eva-Britt Örtegren.
Hon blir den 21:e som lämnar ledningsgruppen sedan Christina Åkerman tog över som GD. Av de personer som Christina Åkerman själv rekryterat till ledningen har tio slutat. Sex av nio personer i ledningsgruppen har suttit där i nio månader eller kortare. En som suttit i ledningsgruppen under Christina Åkermans ledarskap är Björn Beermann, av Dagens Medicin flera gånger utsedd till en av sjukvårds-Sveriges makthavare. Han tycker att Läkemedelsverket är på väg att spåra ur på grund av de ständiga skiftena i ledningsgruppen. I dag saknas stabilitet, menar han.
– Läkemedelsverket som tidigare var en platt organisation har utvecklats till en hierarkisk myndighet där ingen vågar säga något öppet, vilket säger väldigt mycket tycker jag.
En annan som anser att personalomsättningen vittnar om dåligt ledarskap är Christian Ifvarsson, en av fem som haft titeln ställföreträdande GD och som under ett par år var Christina Åkermans högra hand.
– Det här är helt absurt. Det ger Christina Åkerman ett extremt informationsövertag mot övriga i ledningen och hon skaffar sig en mycket stark maktposition, säger han.
Han har tidigare gått ut i UNT och öppet stött de anonyma chefer och anställda som hårt kritiserat Christina Åkermans ledarstil och bland annat pekat på mobbning. De många förändringarna i ledningsgruppen är ett bevis på missförhållandena, menar han.
UNT har jämfört omsättningen med några liknande myndigheter. Vare sig på Jordbruksverket, Naturvårdsverket eller Livsmedelsverket har omsättningen varit så här hög. På de förstnämnda har bara enstaka personer har lämnat sitt uppdrag under de senaste 4,5 åren.
– Det är graverande att inte Läkemedelsverket kan rekrytera personal och behålla dem i ledningen, säger Christian Ifvarsson.
Med de ständiga förändringarna har också följt ett stort antal omorganisationer. Enligt facktidningen Svensk farmaci har arbetsordningen ändrats tolv gånger under Christina Åkermans tid som GD. Före henne hade den ändrats fyra gånger totalt. Samtidigt som två personaldirektörer har slutat har Läkemedelsverket vuxit kraftigt. Bara de två senaste åren har antalet anställda ökat med 200. Enligt ledningen har man fått en rad nya regeringsuppdrag som krävt ny organisation. Björn Beermann ifrågasätter den bilden.
– Många gånger är nya myndighetschefers omorganisationer självpåtagna, det verkar nästan vara en lag att man ska göra så.
På torsdagen sa flera källor till UNT att patientsäkerheten äventyras på grund av missförhållandena vid verket. Björn Beermann, som sedan något år inte är kvar vid myndigheten, tror att de kan ha rätt.
– Är läget på viktiga funktioner så illa som vissa beskriver kan det mycket väl stämma.