Stora skillnader i regler för provrörsbefruktning

Möjligheterna för ofrivilligt barnlösa par att få tillgång till provrörsbefruktning skiljer sig kraftigt inom landet. Men Uppsala läns landsting är inte längre ett av de snålaste.

Uppsala2004-07-14 00:00
Det framgår av en färsk kartläggning som, som de barnlösas egen organisation Iris gjort.
"Huruvida man överhuvudtaget har chans att få barn som ofrivilligt barnlös beror i mycket på tur i sitt val av bostadsort", skriver Linda Eskilsson och Ingela Magnusson i det senaste numret av föreningens medlemstidning Iris-bladet.
Enligt kartläggningen skiftar väntetiderna för provrörsbefruktning från som minst ingen alls i Värmland till som mest sex år i Jämtland och fem år i Norrbotten.
I Jämtland får dessutom kvinnan i det barnlösa paret vara högst 38 år och erbjuds högst två landstingsfinansierade behandlingsförsök. I Värmland är motsvarande åldersgräns för kvinnan 40 år och landstinget finansierar tre behandlingsförsök.

Åldersgräns
Också Uppsala läns landsting, som erbjöd endast ett behandlingsförsök när Iris gjorde en liknande kartläggning för fyra år sedan, betalar numera för upp till tre behandlingsförsök. Väntetiden i Uppsala län uppgår numera till högst sex månader.
Även i Uppsala län, liksom i de flesta andra landsting, är åldersgränsen för att komma ifråga för behandling med provrörsbefruktning 40 år för kvinnan och 55 år för mannen i det barnlösa paret.
Om en provrörsbefruktning lyckas och det tidigare barnlösa paret får barn erbjuder inget landsting i dag ytterligare behandlingsförsök. Om paret vill att barnet ska få ett syskon får de betala fulla kostnaderna för de nya behandlingsförsök som då blir aktuella.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om