Stora skillnader i satsningar på fritids
Kommunerna i Uppsala län satsar mycket olika på fritids. Ett mått som visar det är personaltätheten. I Uppsala kommun tar fritidspersonalen i snitt hand om flest barn. I Östhammar hittar vi länets raka motsats.
Tydliga råd om hur kommunerna ska gå till väga, frågan är om de följs?
- I allmänhet har man inte koll. Grupperna blir som de blir, säger Ulla Nordenstam och hänvisar till inspektioner och utvärderingar som Skolverket utfört.
I Uppsala län varierar personaltätheten, som mäts i antalet barn per årsarbetare. Uppsala kommun ligger i topp med 31,8 barn per anställd förra året. Det är mer än dubbelt så många barn som i Östhammars kommun där det 2007 gick 14,7 barn per vuxen.
- Vi värnar om barnen, svarar, Gunilla Nilsson Suikki, barn- och utbildningschef, på frågan vad som ligger bakom att Östhammar har den högsta personaltätheten inom skolbarnomsorgen i länet.
Hon menar att antalet personer som arbetar på fritids har en stor betydelse för ungas möjligheter till en meningsfull fritid.
- Det står i skoldokument att vi ska uppfostra elever till goda samhällsmedborgare, och det är framför allt personal på fritids som har kunskap och kompetens om hur man kan lägga upp barns sociala träning.
Gunilla Nilsson Suikki är glad över personaltätheten, men säger samtidigt att den försämras nästa år när politikerna ser möjligheter till att spara pengar eftersom Östhammar ligger bra till vid en jämförelse med riket i stort. Inget bra tecken, enligt Gunilla Nilsson Suikki som även är bekymrad över att bara en dryg tredjedel av personalen på fritidshemmen har en pedagogisk högskoleexamen.
- Vi riskerar att tappa de tjänsterna och jag ser gärna att politikerna satsar på en kompetensutveckling, men det kostar pengar.
Gunilla Suikki vill inte kommentera att det, enligt Skolverkets statistik, går mer än dubbelt så många barn per årsarbetare i Uppsala kommun, men är glad att inte sitta i samma båt:
- Ja, det hade inte gått att ha det så i våra lokaler.
Ulf Gustin är ställföreträdande chef för grundskolan i Uppsala. Han blir förvånad över Skolverkets statistik och undrar om den är korrekt mot bakgrund av att kommunens egna undersökningar inte gav samma resultat för ett par år sedan. Samtidigt medger Ulf Gustin att fritidshemsverksamheten inte fått tillräcklig uppmärksamhet och att personaltätheten är otillfredsställande. Dessutom tillägger han att kommunen fått kritik för att skolbarnomsorgen inte är tillräckligt pedagogiskt inriktad.
Ulf Gustin säger att fritidshemmen ska prioriteras framöver.
Målet är att höja andelen utbildade fritidspedagoger samt se över och anpassa verksamheten med hänsyn till de allmänna råd som Skolverket givit ut.
Behövligt, enligt Ulla Nordenstam på Skolverket, som menar att skolbarnomsorgen generellt varit lågt prioriterad och en verksamhet som utarmats på resurser och innehåll på många håll.
- Kommunerna måste satsa mer resurser och ge fritidshemmen en högre prioritet, säger hon.
Personaltätheten på fritids i din kommun
Kommun Andel utbildade med högskoleutb. Antal barn per årsarbetare
Enköping 54 procent 18,8
Heby 59 procent 17,8
Håbo 39 procent 24,8
Knivsta 51 procent 27,3
Norrtälje 36 procent 20,1
Sigtuna 27 procent 15,8
Tierp 57 procent 17,3
Uppsala 46 procent 31,8
Älvkarleby 74 procent 19,1
Östhammar 37 procent 14,7
Rikssnitt 60 procent 19,3
Källa: Skolverket (siffrorna är från 2007)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!