Större barngrupper med nya regler

Förskolorna i Uppsala kan tvingas öka grupperna nästa år om bidragen för 15-timmarsbarn dras ned. Föräldrarna kommer dessutom inte att kunna välja vistelsetid lika fritt som nu. Syftet är att minska investeringarna i nya förskolor.

Varje skola måste se över sin arbetsmodell, säger förskolechef Karin Lindell Sjölin på Botulvs förskola.

Varje skola måste se över sin arbetsmodell, säger förskolechef Karin Lindell Sjölin på Botulvs förskola.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2009-09-24 07:05
Det är huvuddragen i en ny ersättningsmodell för Uppsalas förskolor som behandlas av politikerna i barn- och ungdomsnämnden i dag, torsdag.

Konkret innebär den att ersättningen för lokaler blir beroende av hur länge barnen vistas på förskolan. För barn som är där heltid får förskolorna full lokalersättning. För barn som är där 15 timmar i veckan eller mindre utgår bara halv ersättning. Det innebär att förskolorna kan komma att tvingas ta in fler barn och därmed öka storleken på barngrupperna för att få ekonomin att gå ihop. Vistelsetiderna för 15-timmarsbarn kommer att styras hårdare.
- Nu vill de flesta föräldrar ha sina barn på förskolan under förmiddagen. Det är mycket färre barn på eftermiddagarna. Med den här modellen finns incitament för förskolorna att fördela barnen mer jämnt över dagen. Med en bättre fördelning så kommer man att kunna skapa utrymme för att ta in flera barn på varje förskola, säger Göran Hedefalk som utrett förslaget.

Bakgrunden är att kommunens lokalkostnader skenar. Genom att minska lokalbidragen tvingas förskolorna utnyttjar sina lokaler effektivare. Det innebär i sin tur att kommunen inte behöver bygga ut verksamheten i den takt som sker nu. I dag byggs cirka 250 nya platser om året och så ser prognosen ut också för kommande år.
- Det finns i dag 1000 barn som går på dagis 15 timmar i veckan eller mindre. Kan vi fördela dem bättre över dagen så motsvarar det en utbyggnad av 500 platser eller sju nya förskolor. Vi slipper investeringar på cirka 150 miljoner kronor, säger Göran Hedefalk.

Förskolechef Karin Lindell Sjölin på Botulvs förskola tar redan i dag in fler barn om förskolan har många 15-timmarsbarn. Hon tror att förändringen inte behöver bli så stor.
- Men i och med att hyran kopplas till 15-timmarsbarnen kan det bli tuffare. Varje förskola måste se över sin arbetsmodell. Det finns hur många varianter som helst, säger hon.

Grundersättningen per barn ändras också. Ersättningen för barn under tre år minskas med 13 procent medan priset för barn över tre år höjs med 10 procent.
- Det innebär att de förskolor som har många stora barn får mer i ersättning. De som har mycket småbarn får det svårare att klara sig. Hur det slår från förskola till förskola håller vi på att räkna på nu, säger Markus Kumlin ekonomi inom förskoleverksamheten.

Även barn med särskilda behov berörs av det nya systemet. Trettio procent av pengarna till särskilt stöd, totalt 60 miljoner kronor, lyfts bort och läggs som en höjning av förskolornas basbelopp.
- Cirka 17 miljoner kronor försvinner, säger förskolechef Marie Svensson.

Vad innebär det för barnen?
- Det vet jag inte. Men vi kommer inte att kunna ha kvar lika många stödpersoner som i dag. Vi måste försöka säkra verksamheten så att varje barn får det de behöver ändå.

Enligt Göran Hedefalk går dock en del av pengarna tillbaka till barnen via det höjda basbeloppet. Kommunen slipper dessutom betala för barn med särskilda behov vid privata förskolor.
FAKTA
Ersättningsmodellerna ses just nu över för både gymnasieskolor, grundskolor och förskolor i Uppsala kommun. Anledningen är att regeringen från första juli 2009 infört en lag om att ersättningen till privata och offentliga utförare ska vara likvärdig - "Offentliga bidrag på lika villkor".
Den första januari 2010 ska den nya ersättningsmodellen för förskolan börja gälla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om