Störst tryck på praktiska program
Intagningen till gymnasieskolan inför höstterminen är klar, och på måndagen fick de blivande gymnasisterna sitt definitiva intagningsbesked i brevlådan. Populärast är byggprogrammet, stylist- och frisörprogrammet.
Linus Polak, Peter Öberg och Anders Björklund trivs i byggbranschen.
Foto: Hans E. Ericson
Byggprogrammet fick 232 förstahandsansökningar till 118 platser i Uppsala. Hantverksprogrammet med inriktningen stylist fick 83 ansökningar till 32 platser och frisörprogrammet fick 72 ansökningar till 32 platser.
Andra eftersökta utbildningar är energiprogrammet och fordonsprogrammet. För just de här utbildningarna finns endast ett begränsat antal platser. De som inte kommer in på sitt förstahandsval kan inte räkna med att nya platser tas fram, något som görs för till exempel samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.
- Ungdomar ska ju i den mån det är möjligt få gå den utbildning de valt i första hand. Men när de gäller bland annat bygg-, stylist-, frisör- och energiprogrammen har Ungdoms- och arbetsmarknadsnämnden beslutat att begränsa antalet platser. Det är utbildningar där det krävs speciella lokaler och det går inte att ta in ett obegränsat antal elever, säger Göran Åslund på gymnasieskolans verksamhetsledning i Uppsala kommun.
Andra utbildningar, som till exempel samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning mot juridik och kriminalteknik på Celsiusskolan, delas upp på två skolor.
- 16 elever kommer att få börja samhällsvetenskapsprogrammet på Fyrisskolan i stället för på Celsiusskolan. Det är först i andra årskurs som man riktar in sig mot juridik och kriminologi och vi har ännu inte bestämt hur vi ska organisera oss då, säger Göran Åslund.
Ett liknande upplägg görs för naturvetenskapsprogrammet med bioteknologisk inriktning på Katedralskolan där åtta elever flyttas till Fyrisskolan på grund av platsbrist.
Vad ska man då göra om man inte kommer in på sitt förstahandsval?
- Det bästa är egentligen att gå den utbildning man valt i andra hand, säger Göran Åslund.
- I vissa fall kan man kanske vänta ett år och komplettera med något ämne om man saknar behörighet, men det finns inga garantier för att man kommer in nästa år. När det gäller byggprogrammet har vi haft väldigt många sökande de senaste åren och det finns inget som säger att det kommer att minska till nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!