Börjar du på Katedralskolan i höst? Då är du troligen tjej. 64 procent av förstaårseleverna på Katte är nämligen tjejer. Börjar du på Jälla är det däremot sannolikt att du är kille: där är andelen killar 71 procent.
Det visar statistik som UNT begärt ut över elever som nu börjar i årskurs ett på Uppsalas kommunala gymnasieskolor.
Den skola som har klart jämnast könsfördelning är Celsius, med 51 procent tjejer och 49 procent killar.
– Det är jätteroligt att det blivit så jämnt, det är bra för stämningen. Tidigare har vi haft lite fler killar, ungefär 60-40, säger skolans rektor Jörgen Norman.
Den skola som hade högst söktryck nu inför hösten var Lundellska skolan (Skrapan). För att komma in där krävs därmed höga betyg. Skolans rektor Stefan Nyhem gläds åt skolans popularitet, men bekymras över att könsbalansen därmed blir skevare. Tjejer har nämligen generellt högre betyg än killar.
– Det är stor skillnad i år. Vi har större andel tjejer än tidigare på alla program, säger han.
I synnerhet har detta slagit igenom på skolans samhällsvetarprogram, där andelen tjejer nu blir 76 procent. På inriktningen sam-beteende är hela 92 procent tjejer.
Men även på exempelvis natur – som brukar ha en jämn fördelning – märks skillnaden: där är nu 62 procent tjejer.
– Det ideala är en jämn fördelning, en skola ska spegla samhället. Men med det skolsystem vi har så blir det en viss segregation mellan skolor eftersom tjejer har högre betyg, säger Stefan Nyhem.
Han konstaterar att dagens skola passar tjejer bättre.
– Tjejer mognar tidigare vad gäller abstrakt tänkande, och det är väldigt mycket som ska analyseras på ganska hög nivå i tidiga åldrar. Det vore bättre att grunda med ordentliga kunskaper och fakta och vänta med analyserandet till hjärnan är mogen för det, så att det finns något att analysera överhuvudtaget. Det skulle gynna killarna.
Totalt börjar 61 procent tjejer och 39 procent killar i ettan på Lundellska. Andelen tjejer hade varit ännu högre om det inte varit för det killdominerade teknikprogram som startar på skolan i höst.
Överlag är det en övervikt tjejer på teoretiska program, medan killar oftare går praktiska program. De program i Uppsala med störst könsskillnader är följande:
- El- och energi på Jälla: 100 procent killar
- VVS- och fastighet på Jälla: 94 procent killar
- Barn- och fritid på Katedral: 93 procent tjejer
- Bygg- och anläggning på Jälla: 93 procent killar
- Sam-beteende på Lundellska: 92 procent tjejer
- Teknisk på Lundellska: 92 procent killar
Statistiken visar också att 55 procent av de som börjar gymnasiet i höst är tjejer. Så vad gör alla killar som inte går gymnasiet?
– De blir uppsökta av kommunen i ett försök att matcha in dem i sysselsättning, till exempel läsa upp betygen, säger Eva Christinernin (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Även hon konstaterar att skolans höga krav på abstrakt tänkande gör att många killar faller bort.
– Läroplanen missgynnar inte bara pojkarna, utan även många barn inom autismspektrat varav några egentligen skulle kunna vara blivande nobelpristagare, säger hon.
Vad gör Uppsala kommun för att motverka den här orättvisan?
– Skolorna gör allt de kan för att anpassa utbildningen efter varenda unge, även om jag förstår att det inte känns så för alla föräldrar.
Könsskillnaden fortsätter på universitetet, där 61 procent av studenterna är kvinnor.