Stort intresse för etanolfabrik i Sala
Just nu kallas spannmålsodlare i Uppland och Västmanland till möten där de erbjuds att bli delägare i det operativa bolag som skall driva en etanolfabrik i Sala.
Etanolfabriken skall byggas i anslutning till silon i Sala. Den placeringen ger möjlighet att i samverkan med Lantmännen lagra 45 000 ton spannmål som tas direkt från gårdarna.
Sammanlagt åtgår 130 000 ton spannmål för att producera de 44 000 ton etanol som den nya fabriken skall dimensioneras för.
Miljövänliga jobb
Allting började för några år sedan då vd:arna för Sala-Heby Energi AB och Sala Sparbank kontaktade LRF:s kommungrupper om möjligheterna att skapa nya miljövänliga jobb i regionen. En studie för en etanolfabrik genomfördes. En kvalitetssäkring av studien bekräftade möjligheterna och förordade en fördubbling av produktionen.
— För mig är en mycket viktigt del i det här företaget att vi bönder skall få en anledning att plöja upp den övergivna åkerarken igen, säger Sture Johansson.
När produktionen fördubblas räcker inte Sala-Hebyregionens samlade åkrar till, det krävs sammanlagt 30 000 hektar.
Därför har Sture Johansson tagit initiativ för att få med spannmålsodlare i Hedemora, Tierp, Frösthult (Enköpings kommun), Ålandsbygden (Uppsala kommun) och Brunnby (Västerås kommun).
— Vi hade vårt första möte i måndags i Sala. Intresset är mycket stort, 102 intressenter kom, säger Sture Johansson.
På måndag 22 januari är spannmålsodlarna i Heby kommun kallade till möte.
Men hur skall denna jättesatsning finansieras? Investeringen beräknas kostar 500 miljoner kronor.
Driften hyrs ut
Sture Johansson säger att ett stort internationellt byggföretag vill ta totalentreprenaden för att bygga anläggningarna och att ett dotterbolag till en europeisk bank är intresserade av att gå in med det nödvändiga kapitalet.
— De kommer att äga fabriken och hyra ut driften av den till det operativa bolag som vi bildar lokalt. I den preliminära överenskommelsen ingår att det operativa bolaget får option att lösa in alltihop efter 15 till 20 år.
Kan också skog användas i etanolproduktion?
—Jo, säger Sture Johansson, men det är 10 till 15 år kvar innan tekniken gjort den processen kommersiellt lönsam.
Djurfoder
Det finns i stället en del mera närliggande frågor kvar att lösa för den fabrik som nu planeras. De restprodukter av spannmålen som inte används i etanolproduktionen, den så kallade dranken, kan i blöt form antingen säljas till uppfödare av slaktsvin eller i torkad form bli nötdjursfoder. Den går också att göra biogas på, men lönsamheten är inte så bra i dagsläget, enligt Sture Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!