"Stort mörkertal för åldringsbrott"

De utger sig för att vara från hemtjänsten för att ta sig in hos äldre där de stjäl smycken och pengar. Flera liknande brott i länet har anmälts i veckan. Men enligt polisen är det långt från alla som anmäls.

Uppsala2014-07-25 20:00

I torsdags rapporterade UNT om två händelser där tjuvar försökt lura sig in hos äldre. I det ena fallet ska en kvinna i 55-60-årsåldern, enligt vittnesmål stiligt klädd, också ha lyckats ta sig in hos en äldre kvinna i Årsta, efter att ha uppgett att hon var från Uppsala kommun. Väl inne ska hon ha lagt beslag på både pengar och smycken.

Nu uppmanar polisen i Uppsala allmänheten till att vara uppmärksam.
­– Framför allt ska man aldrig släppa in någon okänd, säger Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Även Tierpspolisen varnar för vad de tror kan vara organiserade tjuvar. I torsdagens tidning kunde man läsa om en yngre kvinna som ringt på dörren till en äldre kvinna och sagt att hon var från hemtjänsten och ville göra en medicinkontroll. Den äldre kvinnan ska dock ha stängt dörren eftersom hon inte har någon hemtjänst.
– Det kan vara kringresande brottslingar som kommer att göra andra försök i Tierpstrakten. Därför är det bra om man är vaksam och alltid frågar om legitimation när någon uppger sig vara där i vårdärenden, kommenterade Bertil Carlsson vid Tierpspolisen, händelsen i torsdagens tidning.

Tillvägagångssätten som tjuvarna använder sig av är många. I de fall som UNT rapporterat om i Uppsala och Tierp har tjuvarna uppgett sig vara från hemtjänsten eller kommunen. Att hjälpa till med att ta in matkassarna är ett annat sätt gärningsmännen gärna använder sig av.
– Ofta är de inte ensamma utan det är flera personer som på olika sätt medverkar i det här. I många fall väljer man ut sitt offer redan i affären och följer efter dem hem, säger Christer Nordström.

Enligt honom är det mindre sannolikt att det som hänt i Tierp och Uppsala har ett samband. Däremot utesluter Christer Nordström inte att det kan finnas kopplingar mellan den kvinna som blev bestulen i Årsta och en liknande händelse som ägde rum ett par dagar tidigare i Salabackar.

Den här typen av brott förekommer dagligen. Men alla anmäls inte, menar Christer Nordström.
– Det finns ett stort mörkertal. Alla upptäcker inte alltid att något blivit stulet, och det är först anhöriga som märker det, säger Christer Nordström.

Hur jobbar ni med att hitta gärningsmännen?
– De här brotten är generellt svåra att utreda, och det gäller ofta att ta dem på bar gärning. För oss handlar det om att ha målsägandeförhör och få ett signalement och samtidigt försöka säkra spår på plats.

Vad kan man själv göra?
– De som har en äldre mamma eller pappa kan tänka på att ha kontakt med dem, och se till att värdefulla föremål i hemmet inte är lättillgängliga, säger Christer Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om