Redan i höst planeras neddragningar med 35 tjänster på grundskolan.
Styrelsen för vård och bildning sade ja till programmet på torsdagen. Syftet är att omgående genomföra ett sparprogram som omfattar minskade personalkostnader, nedläggning av ”extrema förlustenheter”, konkurrensutsättning av tjänster och minskade lokalkostnader.
Exakt vad som ska sparas på är inte känt i dagsläget. Enligt nämndens ordförande Cecilia Hamenius (FP) ska det fastställas i ett senare skede.
– Vi har inget färdigt sparförslag fastställt av styrelsen. Det ska verksamheterna ta fram. Vi får se vad det landar i, säger hon.
Kostnadsutvecklingen för löner och tjänster ska inte överstiga 2,2 respektive 2,8 procent. Innebär det att gymnasielärarna inte kommer att få den löneökning på i snitt 4 procent som kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) lovat?
– Jag kan absolut inte svara på det i dag. Det jag vet är att vi kommer få pengar till förfogande för löneökningar, men det är arbetsmarknadens parter som måste förhandla om det, säger Cecilia Hamenius.
Enligt den finansiella plan för de kommande åren som styrelsen också behandlade på torsdagen ska vård och bildning klara en avkastning på 1,6 procent, motsvarande 185 miljoner kronor för åren 2014 och 2015.
Det blir en tuff uppgift. Vård och bildning går med stora underskott. Som bäst räknar förvaltningen med att i år klara ett minusresultat på 106 miljoner kronor, som sämst kan det öka till minus 149 miljoner.
Situationen ser dock bättre ut i dag än förra året genom neddragningar som gjorts och ska göras under det här året.
Det visar den uppföljning som gjordes i augusti.
Förskolan: Har anpassat bemanningen till mindre barnkullar och lagt 19 avdelningar i malpåse.
Grundskolan: Har under våren minskat bemanningen med 26 årsarbetare. Under hösten planeras neddragningar med ytterligare 35 årsarbetare.
Gymnasieskolan: Har dragit ned med 86 årsarbetare främst genom att flytta GUC till Bolandskolan. Det har också inneburit minskad lokalyta med 10 500 kvadratmeter. Valmöjligheten kommer att minska inom hela gymnasieverksamheten, då flera inriktningar på programmen tas bort.
Jobbcenter: Förändrat uppdrag har inneburit minskad bemanning med 12 personer.
Daglig verksamhet: Har infört vikariestopp.
Inom vård och omsorg anpassas bemanningen löpande.
Det finns dock risk för nya kostnadsökningar, främst i form av minskat antal barn på förskolan och fler avhopp från gymnasieskolan.
Även minskat uppdrag inom hemvården och övertalighet inom boende för vuxna kan komma att öka kostnaderna