Strålande tider för inkassobranschen
Den svenska inkassobranschen gör nya vinstrekord - och allt tyder på en stark uppgång när nu hushåll och företag får allt svårare att betala sina skulder. Erika Rönnquist Hoh, vd för Aktiv Kapital med huvudkontor i Uppsala tror dock på en stark försvagning fram till början av 2011.
Erika Rönnquist Hoh, vd för Aktiv Kapital i Uppsala, hymlar inte om rekordvinsterna eller att lågkonjunkturer på sikt gynnar inkassobranschen.
Foto: Robert Henriksson
Uppsalabaserade Aktiv Kapital som är ett av Sveriges största inkassoföretag hade 2007 en vinstmarginal på smått sanslösa 68 procent. Av en omsättning på 405 miljoner kronor blev resultatet 276 miljoner kronor.
- 2007 års vinstmarginal är en funktion av en extrem högkonjunktur med hög sysselsättningsgrad, låg inflation och låga räntor som existerat mellan 2002 och början av 2008, säger Erika Rönnquist Hoh, vd för Aktiv Kapital.
I snitt hade de svenska inkassoföretagen en vinstmarginal på 33 procent förra året: 1,2 miljarder kronor av en omsättning på cirka 3,6 miljarder kronor. Antalet betalningsförelägganden i Sverige ökade med 67 procent mellan år 2000 och 2007, från 521 000 till 871 000. Det visar statistik från Svensk Handelstidning Justitias egen databas.
Erika Rönnquist Hoh hymlar inte om rekordvinsterna eller att det är just lågkonjunkturer och kriser som gynnar branschen i stort. Men hon tror inte att 2009 kommer att bli ett nytt rekordår, snarare precis tvärtom.
- Branschen går bra men en minskad omsättning nästa år är ett mer realistiskt scenario. Tuffare tider för hushållen innebär att flera kan få svårt att hålla avbetalningsplaner. Lågkonjunkturen påverkar hushållens ekonomi och därmed all konsumentinriktad verksamhet negativt - så även i allra högsta grad vår, säger Erika Rönnquist Hoh.
Att lågkonjunkturen och krisen på finans- och bostadsmarknaderna alltså skulle vara rena guldgruvan för inkassoföretagen håller hon inte med om.
- Guldgruva stämmer nog inte, antalet ärenden ökar men betalningsgraden minskar kraftigt.
- Huvuddelen av våra intäkter i dag härrör från krisen i början på 90-talet. Den nuvarande krisen kommer inte att påverka vår verksamhet positivt förrän om kanske tio femton år.
Affärsidén är i grund och botten enkel. När en privatperson får en skuld han eller hon inte kan betala tillbaka till banken, väljer banken ofta att sälja sin fordran till ett inkassoföretag för ett avsevärt lägre pris än skuldens storlek. Sedan starten 1997 har Aktiv Kapital investerat i fordringar till ett nominellt värde av elva miljarder kronor i sådana bankportföljer. Totalt handlar det om över en halv miljon krediter.
- Har man en låg betalningsförmåga så gör vi alltid en individuell bedömning och vid behov kan vi även skriva ner skulderna för att hitta en lösning tillsammans. Det är det här som är det roliga med att arbeta i branschen, att kunna göra kunderna nöjda. Svenskarna vill göra rätt för sig och det känns förstås bra att kunna hjälpa dem som hamnat i knipa. Vi gör en stor samhällsnytta, säger Erika Rönnquist Hoh.
Att det skulle vara en särskild grupp personer som hamnar hos inkassobolagen avfärdar hon bestämt.
- Våra kunder är ett tvärsnitt av samhället. Det finns oftast inga konstigheter bakom en skuld som inte kan betalas tillbaka. Det kan vara en skilsmässa, ett olyckligt bostadsköp i början av 90-talet eller resterna av en svår konjunktur som orsakat skulden. Man har ofta konsumerat i god tro.
Den nuvarande krisen kommer att leda till fler kunder för Aktiv Kapital, det är Erika Rönnquist Hoh övertygad om.
- Arbetslösheten ökar, tillväxten ser ut att bli negativ nästa år, och krisen är allvarligare än den var på 90-talet eftersom den är globalt synkroniserad. Det blir en svår hushållssituation för alla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!