På uppdrag av regeringen har länsstyrelsen i Uppsala län lagt fram ett förslag som gör att det utvidgade strandskyddet för flera av länets sjöar och vattenområden kan dras in. Förslaget innebär bland annat att det utvidgade skyddet på 300 meter upphör att gälla vid delar av Mälarens stränder. Mindre justeringar föreslås även för till exempel Fyrisån i Uppsala.
Förslaget som har varit ute på remiss möter nu kritik.
Svenska turistföreningen Uppsala tycker att det principiellt är fel med inskränkningar av strandskyddet.
– Vi tycker det är viktigt att man bevarar tillgängligheten till vattennära områden, säger Jörgen Bohlin, ordförande för STF Uppsala.
Strandskyddet gäller generellt 100 meter från strandlinjen. Länsstyrelsen kan dock besluta att utvidga skyddet upp till 300 meter om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets syften. Det är det senare som nu har setts över.
Jörgen Bohlin tycker att förslaget sänder ut fel signaler
– Man möjliggör för exploatering i stället för att förhindra. Slår man in på den här vägen är det svårt att se var det slutar.
I Uppsalas kommunstyrelses remissvar välkomnar man översynen av strandskyddet, eftersom de nuvarande reglerna inte reviderats sedan 1994. Däremot menar kommunen att förslaget saknar underlag för att beslut ska kunna tas. Stefan Hanna, ordförande för gatu- och samhällsmiljönämnden i Uppsala, menar att frågan om strandskydd är komplex där både ”hjärta och hjärna” måste användas.
Samtidigt som han tycker det är viktigt att stå emot kortsiktiga exploateringsintressen i Uppsalaområdet är han positiv till att strandskyddet ses över nationellt.
– Principellt säger vi i Centerpartiet inte nej till att hitta former för att man på vissa platser kan få exploatera närmare stränderna. Det handlar om många landsorters enda chans att överleva. Om den möjligheten finns ska det åtminstone övervägas, säger Stefan Hanna.
Gällande länsstyrelsens förslag är han kritisk till att det kommer samtidigt som en delegation, utsedd av regeringen, utreder hur man bättre ska kunna tillämpa strandskyddet.
– Det är olämpligt att länsstyrelsen gör det här innan riket har satt ner sin fot. Man hade åtminstone kunnat avvakta och följa intentionerna, säger han.
Enligt Eva Bergdahl, länsarkitekt och ställföreträdande chef för samhällsutvecklingsenheten på länsstyrelsen, är detta inte möjligt.
– Arbetet med det här har påbörjats långt innan delegationen från regeringen fanns. Det här uppdraget har vi haft sedan 2009-2010, säger Eva Bergdahl.
Länsstyrelsen ska nu se över remissvaren. Beslut väntas senast i december i år.