Vid halvfemtiden på fredagseftermiddagen inleddes ett krismöte för arbetsgivarsidan, det vill säga Almega Tjänsteförbunden och arbetsplatserna som berörs av strejkvarslet.
– Vi ska ha ett möte nu, vi kan inte uttala oss om konsekvenserna av varslet förrän efter mötet, säger Almegas förhandlare Marcus Lindström till UNT.
Varslet innebär övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt blockad mot inhyrning av personal mot allt arbete inom avtalet.
Dessutom innebär varslet total arbetsnedläggelse, regelrätt strejk alltså, på fem arbetsplatser från den 3 juni klockan 08:00.
Strejken omfattar ISS Facility Services AB på Forsmark, och rör de arbetstagare som arbetar med specialservicearbeten under revisionen av kärnkraftverket.
– Träder varslet i kraft stoppas revisionen på Forsmark, säger Fastighets ordförande Hans Öhlund till UNT.
– Vi anser inte att Almega har velat förhandla på ett seriöst sätt. Vi står långt ifrån varandra i lönefrågan, men det finns också allmänna villkor där vi inte är överens, säger Hans Öhlund.
Enligt Almega är stridsfrågan lönerna.
– Vi uppfattar det som att det är nivåerna, övertidsersättning och allt som har med lönerna, som är huvudfrågan, säger Marcus Lindström.
– Vi har i dag mottagit ett mycket ansvarslöst stridsvarsel från Fastighetsanställdas Förbund på saneringsföretagens område. Det säger Jonas Milton, vd för Almega, i en kommentar.
– Ett utlöst varsel innebär risk för betydande skadeverkningar för ett antal företag såsom Göteborgs-Posten, Scania i Oskarshamn, Volvo Cars och Forsmarks kärnkraftverk. Det får snabbt stora konsekvenser om saneringsföretagen inte får utföra sina arbetsuppgifter.
– Det lagda varslet är anmärkningsvärt då Almega erbjudit en uppgörelse på samma nivå som på övriga arbetsmarknaden. Varslet är oansvarigt och innebär ett missbruk av konfliktsystemet.
Saneringsföretagen inom Almega organiserar drygt 3 000 årsanställda på 130 företag. De huvudsakliga rörelsegrenarna är industriservice, skadeservice och kärnkraftsservice.