– Det här har varit ett intensivt år, och är det fortfarande. Vi har fått jobba hårt och haft ögonen på oss från socialdepartementet och medierna som skrivit mycket om detta, säger Annika Babra, gruppchef på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.
Kvar att ta ställning till finns ännu alla Apoteket AB:s ansökningar om att få driva apotek. Men det gör de väl redan? Jo, men i riksdagens beslut om en omreglering av apoteksmarknaden ingick en övergångsperiod under vilken tillståndsansökningarna skulle skickas in och behandlas. Det är den tiden som nu går ut.
– Ingen som har sökt har hittills fått avslag, men en del har fått göra kompletteringar, säger Annika Babra.
Omregleringen av apoteksmarknaden har skett i fyra steg på kort tid. Förutom utförsäljningen av två tredjedelar av apoteken till privata företag, kan i dag nikotinläkemedel köpas utanför apoteken, sjukhusen ska själva stå för sin läkemedelsförsörjning och distribution, och receptfria läkemedel kan köpas i handeln. I Norge tog samma reformer många år.
När det gäller läkemedel i butik har det förekommit vissa missförstånd. Det krävs inget tillstånd, utan en anmälan till Läkemedelsverket som har övergripande tillsynsansvar. Däremot är det kommunerna som kontrollerar att butikerna följer föreskrifterna om hur preparaten exponeras, om att läkemedlen hanteras säkert, om att de inte säljs till minderåriga, och så vidare. Efter rapport till Läkemedelsverket kan verket besluta om sanktioner.
Redan har man fått signaler om att butiker tänjt på gränser för exponeringen.
– Men än är det för tidigt att dra slutsatser, det finns alltid svårigheter när något nytt ska sättas i gång, säger Annika Babra.
Fem personer rekryterades för att kunna hantera alla ansökningar och tillsynsärenden. Men det ser inte ut att räcka.
– Jag tror vi behöver ytterligare resurser, det är i alla fall det behov vi ser nu, säger Annika Babra.
UNT berättade i måndags att Läkemedelsverket dras med ekonomiska problem och måste spara 20 miljoner under både 2011 och 2012. Men generaldirektören Christina Åkerman är medveten om situationen för Annika Babra och hennes personal.
– Vi jobbar hårt internt med prioriteringar och effektiviseringar. Det här är ett oerhört viktigt uppdrag, och absolut prioriterat. Vi ska i möjligaste mån försöka se till att skapa de resurser som jag vet att de behöver. Lyckas vi inte får vi vända oss till departementet och be om mer resurser, säger Christina Åkerman.