Strokepatienter behandlas för lite

Äldre får sällan rekommenderad behandling efter hjärninfarkt visar en ny svensk studie med deltagande från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Uppsala2010-06-10 10:00

Det är vanligt att patienter som överlevt en akut hjärninfarkt inte får den behandling som rekommenderas för att undvika återfall. Av de allra äldsta patienterna behandlas bara en liten del med några av de rekommenderade läkemedlen. Det framgår av en ny svensk studie, som publiceras i nätupplagan av den välrenommerade facktidskriften Stroke.
– Våra resultat talar för att en mer aktiv inställning till att sätta in behandling mot återfall efter stroke, i synnerhet av äldre, skulle kunna rädda fler liv, säger professor Andreas Terent, överläkare vid Akademiska sjukhusets strokeenhet.

Patienter som haft en hjärninfarkt rekommenderas att dagligen medicinera med läkemedlet Trombyl. Det motverkar att de så kallade blodplättarna klumpar ihop sig och bildar nya blodproppar som täpper till blodförsörjningen av till en del av hjärnan.

I rekommendationerna ingår också behandling med blodtrycksänkande så kallade ACE-hämmare och något blodfettsänkande så kallad statinläkemedel. Patienterna som har förmaksflimmer i hjärtat, vilket ungefär en fjärdedel av patienterna med hjärninfarkt har, rekommenderas behandling med blodförtunnande Waran.
– Rekommendationerna bygger på resultaten av stora, kontrollerade prövningar på patienter, som visat att dessa läkemedel verkligen ökar chanserna att slippa återfall, säger Andreas Terent.

I den nya studien har forskarna med hjälp av det svenska kvalitetsregistret Riks-Stroke undersökt hur rekommendationerna efterlevs. Granskningen omfattar uppgifter om bland annat medicineringen och överlevnaden för närmare 15 000 patienter som haft en första hjärninfarkt.
– Glädjande nog visade det sig att den stora majoriteten, oavsett ålder, behandlades med Trombyl. När det gällde övriga rekommenderade läkemedel var det däremot bara en minoritet som behandlades. Särskilt låg var andelen som fick dem i de äldsta åldersgrupperna, säger Andreas Terent.

Han tror att rädsla för biverkningar i kombination med att nyttan av behandlingen för de allra äldsta är mindre väl undersökt kan vara åtminstone en del av förklaringen till detta.
– Visst är det viktigt att på grund av blödningsrisken vara försiktig att sätta in Waran hos de allra sköraste patienterna, men ålder i sig bör aldrig vara ett skäl att inte ge blodförtunnande behandling. När det gäller statiner och ACE-hämmare finns däremot inga starka skäl att vara så försiktigt med behandlingen, säger Andreas Terent.

Under de närmare 1,5 år som patienterna följt upp dog 17 procent av männen och 19 procent av kvinnorna. Som väntat var dödligheten högst bland de allra äldsta, i synnerhet om de också hade andra sjukdomar som till exempel diabetes. Men även efter att i analysen ha tagit hänsyn till patienternas ålder visade det sig att de som medicinerade med statiner och blodförtunnande Waran hade klart lägre dödlighet än patienter som inte fick något av dessa läkemedel.
– Förhoppningsvis kan dessa uppgifter om att ett par av de rekommenderade läkemedlen verkligen tycks rädda liv göra oss läkare mer frikostiga med att förskriva dem, säger Andreas Terent.

Någon klar överlevnadsvinst av att behandlas med ACE-hämmare sågs däremot inte i den nya studien. Andreas Terent betonar dock att detta inte ska tolkas som om att patienter som behöver en ACE-hämmare efter en akut hjärninfarkt verkligen får det i dag.
– I vår studie har vi bara tittat på överlevnaden, men i kommande studier ska vi också studera de återfall som inte är så allvarliga att de leder till döden, säger han.

Stroke

Stroke är samlingsnamn för hjärninfarkt, hjärnblödning och hjärnhinneblödning. Hjärninfarkt, som beror på att blodproppar täpper till blodförsörjningen till en del av hjärnan, är den i särklass vanligaste formen av stroke.

I Sverige insjuknar årligen mellan 25 000 och 30 000 personer i stroke och mellan 8 000 och 9 000 avlider till följd av slaganfallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om