Men ännu når inget landsting målet att alla som drabbas av stroke får vård vid en strokeenhet. Det visar den senaste statistiken från det svenska kvalitetsregistret Riks-Stroke, som Hjärt-lungfonden presenterar inför den internationella strokedagen i morgon onsdag 11 maj.
- Det är viktigt att landstingen lever upp till de nationella riktlinjerna att all strokevård ska ges på särskilda strokeenheter, säger i ett pressmeddelande professor Nils Wahlgren vid Karolinska Institutet.
Till grund för riktlinjerna ligger flera studier som visat att vård vid en särskild strokeavdelning jämfört med vård vid en vanlig vårdavdelning förbättrar prognosen för patienter med akut stroke i form av hjärninfarkt eller hjärnblödning. Med den specialiserade vården vid strokeavdelningen ökar överlevnadschanserna samtidigt som risken för hjärnskador som ger bestående svåra handikapp för dem som överlever minskar. 2008 fick i Sverige som helhet närmare 85 procent av männen och knappt 83 procent av kvinnorna med akut stroke vård vid en strokeenhet.
I Uppsala län var motsvarande siffror för båda könen några procentenheter högre. I länet fick närmare 88 procent av de strokedrabbade männen och 87 procent av de strokedrabbade kvinnorna vård vid en strokeenhet. Högst chans i landet att få vård vid en strokeenhet har enligt statistiken i Riks-Stroke män bosatta i Östergötland. Av de strokedrabbade männen i Östergötland vårdades drygt 95 procent vid en strokeenhet 2008. Lägst chans att får vård vid strokeenhet hade kvinnor bosatta i Stockholms län. Av dem fick knappts 71 procent vård vid en strokeenhet.
- Det är allvarligt att det finns variationer mellan olika landsting, särskilt som riktlinjerna är så tydliga, säger Hjärt-lungfondens generalsekreterare Staffan Josefsson.