Studenter tränas inför yrkeslivet
Genom att misslyckas och sedan försöka en gång till ska Uppsala universitets ingenjörsstudenter rustas för yrkeslivet. Det kallas kaospedagogik och är huvuddraget i en ny typ av kurs där studenterna i ett rollspel agerar mot verkliga företagsledare.
Loseckurs med studenter möter företagsledare.
Foto: Hans E Ericson
- Vi fokuserar på att vi kan garantera kvaliteten på vaccinet och leveranserna, säger Joel Evertsson, som varit gruppens projektledare under förberedelsetiden, och nu agerar som företagets direktör.
Han och kursarna läser tredje året på ingenjörsutbildningen molekylär bioteknik. För tre veckor sedan hade de en likadan presentation, men då var förberedelsetiden mindre. Domen blev hård när den fiktiva köparen av vaccinet, bestående av lärare och erfarna företagsledare, tog ställning till erbjudandet.
- Då gick det inte så bra, vi visste inget om vad som behövde ingå in en sådan här presentation, säger Joel Evertsson.
- Jag blev chockad, jag trodde vi var väl förberedda, men det var vi inte alls. Vi hade inte ens med en offert, säger Eugenia Kalliontzi.
Själva misslyckandet är grejen med kursen, berättar Torgny Fornstedt, kursens koordinator. Det kallas kaospedagogik.
- Det här är ett stålbad för studenterna, men det lär dem att se vad som är viktigt, att kunna samarbeta och prata med varandra, driva ett projekt effektivt i en grupp med ett mål, säger Torgny Fornstedt.
Studenterna är den första kullen som börjat sin utbildning inom ramen för det stora europeiska omställningsprogrammet Bologna. Genom det ska Europas högskolor harmonieras för att underlätta mobilitet inom högskolan och på arbetsmarknaden. Ett av ledorden i Bolognaprocessen är anställningsbarhet. Kursen är ett sätt att göra studenterna anställningsbara. Initiativet välkomnas av Erik Forsberg, verksamhetschef för Uppsala Bio, som sitter med i expertpanelen som utgör studenternas motpart i rollspelet.
- För många är det en chock att gå från skolbänken ut i arbetslivet. Man är spränglärd med teori, vilket behövs, men saknar praktiska färdigheter i att leda eller ingå i projekt, förmåga att arbeta i grupp och så vidare.
Det har blivit dags för Gene Tech att argumentera för sin förträfflighet och förhoppningsvis kamma hem kontraktet. Men även den här gången blir det tufft. Studenterna tvingas svara på knipsluga frågor om lager, logistik, vaccinets utformning och tillverkningsprocesserna. Ett stort godtycke finns också i de garantier som Gene Tech lämnar, menar motpartens vd, spelad av John Lennart Söderberg, Biacores grundare.
Fast det bara är ett rollspel är studenterna påtagligt tagna av stundens allvar. Eugenia Kalliontzi säger att hon fick en black out när hon skulle ge svar på tal.
- Jag visste precis vad jag borde svara, men jag kunde inte få fram det.
Men studenterna får ändå mycket beröm av sina lärare på ett möte direkt efter presentationen. Det viktiga är att lära sig samarbeta, jobba mot en deadline och formulera mål. Allt det har de gjort bra, och studenterna var mycket trovärdigare i dag än förra gången, förklarar lärarna bland annat.
Studenterna är mycket nöjda med kursen.
- Det här är första kursen där jag verkligen känner: det här kommer jag att ha användning av när jag börjar arbeta, säger Christoffer Andersson.
FAKTA
Våren 2007 startade pilotprojektet "Yrkesförberedande träning i kommunikation och problemlösning" på Uppsala universitet med stöd från fonden för pedagogisk förnyelse inom Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.
I dag har kursen integrerats i civilingenjörsprogrammen för kemiteknik, teknisk fysik med materialvetenskap, molekylär bioteknik, bioinformatik och miljö och vattenteknik.
Våren 2007 startade pilotprojektet "Yrkesförberedande träning i kommunikation och problemlösning" på Uppsala universitet med stöd från fonden för pedagogisk förnyelse inom Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.
I dag har kursen integrerats i civilingenjörsprogrammen för kemiteknik, teknisk fysik med materialvetenskap, molekylär bioteknik, bioinformatik och miljö och vattenteknik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!