Studenter utan jobb och studier

Sommartider hej, hej! Det låter härligt, men kan också ge ont i magen. För Uppsalastudenten Hannah Öhlén väntar en sommar utan jobb, studier och inkomst. Och hon är inte ensam, menar fackförbundet Sacos studentråd.

Hannah Öhlén har inte fått sommarjobb.

Hannah Öhlén har inte fått sommarjobb.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2013-06-12 07:07

Just nu, några dagar efter att utbildningen i statvetenskap slutat för terminen, är det skönt med sommarlov. Men en sommar utan inkomst från arbete eller genom studiemedel kommer att tära hårt på Hannah Öhléns ekonomi.
– Jag skulle ha jobbat men det sket sig i sista sekund. Då sökte jag en sommarkurs, den enda som jag tyckte var någorlunda relevant för min utbildning. Men jag blev 292:a reserv. Det är tur att det är hyresfritt i korridoren i två månader.

Så här skulle det inte behöva vara, menar fackförbundet Sacos studentråd.
I dag gör man ett utspel med en rad förslag som man menar underlättar för studenter att få sysselsättning under sommaren, samtidigt som situationen på arbetsmarknaden för alla unga förbättras.

Idén är att kraftigt utöka antalet sommarkurser med kurser som går att tillgodoräkna sig, eller i alla fall är meriterande för studenterna. Enligt Sacos beräkning skulle en satsning på 420 miljoner kronor ge 77 000 studenter relevanta studier. På så sätt kan dessutom genomströmningen i högskolan ökas – i dag ligger examensåldern högt jämfört med andra jämförbara länder påpekar Saco – samtidigt som arbetsmarknaden öppnas upp när färre studenter kommer att söka sommarjobb.

Enligt Saco är det inte bara fel på utbudet av kurser, antalet sommarkurser har också minskat med 39 procent i riket sedan 2010. Hannah Öhlén ser tydliga poänger i Sacos förslag om en utbyggnad av sommarstudierna.
– Jag blev förvånad över hur få sommarkurser det fanns. Skulle det finnas bra och meriterande sommarkurser tror jag att det skulle vara ett alternativ för många. Men i dag finns många flumkurser, säger hon.

Frågan är bara var de 420 miljonerna ska tas. Enligt Johannes Danielsson, Uppsalastudent som nu på heltid är ordförande i Sacos studentråd, är det politiska prioriteringar som krävs.
–  Politik handlar om prioriteringar. Och vi menar att detta är lönsamt på sikt, även om det på kort sikt blir en belastning för stadsbudgeten.

Uppsala universitets rektor Eva Åkesson tycker att tanken på fler sommarkurser är god. Men trenden är den motsatta.
– Vi är mitt uppe i neddragningar. Eftersom vi vill prioritera våra program är det fristående kurser och sommarkurser som får stå tillbaka.

Diskussionen om utbildning även på sommaren är inte ny för henne.
– Ibland pratas det till och med om ett treterminssystem. Jag tror det är viktigt att påpeka att det kan vara bra för vissa, men att andra studenter nog behöver pausen på sommaren.

SACOS FÖRSLAG

- En 15-procentig höjning av ersättningsbeloppen för sommarkurser som kan tillgodoräknas i utbildningsprogram.

- En sommaranpassning av studiemedlet för att öka efterfrågan på sommarstudier. Studiemedlet för sommarstudier bör enligt Saco utsträckas till tolv veckor och höjs med 375 kronor.

- Skärpta krav på studieresultat under sommaren. Prestationskravet på studenterna bör enligt Saco höjas från 75 procent till 83 av registrerade poäng. Detta för att säkerställa genomströmningen på utbildningarna.

Sammanlagt beräknar Saco att satsningen omfattar 420 miljoner kronor, vilket skulle ge 77 000 sommarstudieplatser. Saco påpekar också att sommarkurserna ska vara frivilliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om