Studentlivet förändrar ditt liv

Att läsa vid universitetet i dag och på 1800-talet innebär i grunden samma sak: att byta miljö och träffa nya människor. Alla som kommer till Uppsala för att plugga förändrar sina liv.

Området kring Övre Slotts var populärt bland studenterna.

Området kring Övre Slotts var populärt bland studenterna.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-09-09 00:00
Hanna Östholm är idé- och lärdomshistoriker vid Uppsala universitet. Hon forskar i studenthistoria, och vet det mesta om hur 1700- och 1800-talets studenter levde: var de brukade hänga, hur de åt, drack och roade sig.
Vi träffas vid Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva för en pratstund. Det är insparksvecka, och överallt går reccar i lustiga hattar, lösnäsor, indianklädda eller med romerska togor. Sådana upptåg är ett senare tiders påfund enligt Hanna Östholm.
- På 1600-talet var studentlivet hierarkiskt, med sträng gradering i reccar, juniorer och seniorer. Det försvann under 1700-talet, men länge förväntades de nya springa ärenden och passa upp på de äldre.

Att "ligga i Uppsala" innebar ofta att man inte kom hem på många år, särskilt om man bodde långt borta. Rumsbristen var stor, precis som i dag.
- Många delade rum och sov skavfötters. I memoarer skildrar forna tiders studenter hur de fryser på hårda britsar i dragiga vindskamrar.
Under 1800-talet kommer krav på bättre studentboende, och 1853 byggs huset Olympen på Västra Ågatan, Uppsalas äldsta hyreshus - med studentkorridorer på vinden.
Innan Universitetshuset uppfördes var området uppe i backen som ett "quartier latin", med massor av serveringar. Hanna Östholm beskriver hur studenterna som bodde i vindskuporna kring Övre Slottsgatan - åtminstone enligt memoarer och brev - drällde omkring i nattrock och levde bohemliv.
På Övre Slottsgatan 22 bodde August Strindberg under sina få, dystra Uppsalaår på 1870-talet (han gillade aldrig stan). Huset finns fortfarande kvar.

Uppsalaborna tjänade pengar inte enbart på att hyra ut studentrum. På 1800-talet gjorde många sig en hacka genom att möbeluthyrning till studenter.
- Det var en lysande affärsidé. Uppemot 600-700 soffor var indragna i verksamheten och flyttades fram och tillbaka, säger Hanna Östholm och påpekar att cirkeln är sluten i och med dagens second hand-marknad där studenterna åter plockar med sig ratade möbler.
En viktig del av studentliv i alla tider är att hänga med kompisar. I Uppsala mötte studenterna en mängd krogar, serveringar och "källare", (lite finare ställen som tog emot studenter och "bättre folk").
Mest känd är Flustret vid Svandammen, nedbrunnen och återuppbyggd på 1980-talet.
- Man anställde unga vackra kvinnor för att locka dit studenter. Meningen var att personalen skulle låta sig klappas.
Intill låg numera återuppståndna Lilla Fördärfvet, och i tullhuset på andra sidan ån källaren Hagalund, som studenterna kallade Stora Fördärfvet. Kring Fyristorg fanns också flera källare, bland annat Östmarks källare som låg invid Dombron, under Upplandsmuseets faktarum.

I slutet av 1700-talet fanns 100 näringsställen i stan, vilket gjorde att landshövdingarna på Slottet började driva driva sträng krogpolitik.
- 1820 fanns bara tolv krogar i stan, så de lyckades.
Det fanns två sätt att bekosta studierna: antingen gjorde ens pappa göra det, eller så jobbade man. Studenter kunde arbeta i familj som privatlärare eller informator. Medicinare fick praktik på sjukhus, jurister på verken i Stockholm eller tingsrätterna.
- Informatorsjobb var inte särskilt välbetalda, vilket Carl Jonas Love Almqvist hade bitter erfarenhet av.
Studier utomlands var inte ovanligt, ens så långt tillbaks som på 1600-talet.
- Det ingick i en del utbildningar. Medicinare åkte på bildningsresor utomlands, som Carl von Linné.

På frågan om var 1800-talsstudenterna träffade tjejer svarar Hanna Östholm:
- På sätt och vis gjorde de knappt det. På nationsdanserna fick de yngsta och spensligaste knyta en halsduk om armen och dansa tjej i kadriljer och andra tidstypiska danser. Senare på 1800-talet blev det på modet att sjunga serenader för professorsdöttrar.
Men den sortens romantiska kärlek hade en baksida.
- Det finns obehagliga rättsfall som vittnar om hur osäkert det var för pigor och mindre bemedlade kvinnor att vistas på Uppsalas gator sent om kvällarna. Somliga fall från 1820-talet närmar sig gruppvåldtäkter, men ingen tycks ha brytt sig speciellt mycket om offren.
Ibland dog studenter i Uppsala, och de flesta begravdes i nationsgravar på Gamla kyrkogården. Nationsgravarna kom till samtidigt som nationerna började bygga egna hus. Gravarna angav status och visade att man hade råd att bekosta pampiga gravar och ståtliga monument.
- Att frakta hem kropparna var för dyrt och tog för lång tid.
FAKTA
Studentliv i Uppsala


1477 Uppsalas universitet öppnar. Under de första åren söker sig ett tiotal studenter till Uppsala för att läsa, främst till präster.

1600 De första doktorspromotionerna

1624 Gustavianum invigs

1841 Carolina Rediviva invigs

1845 Premiär för studentmössan. Uppsalas första studenttidning, Studnetbladet, börjar utges

1849 Uppsala studentkår bildas

1852 Prins Gustafs Sjung om studentens lyckliga dag uruppförs på Carolina 18 mars

1857 Ämbetet som universitetskanseler innehas för sista gången av landets kronprins. Kungamaktens direkta inflytande över universitetet upphör

1863 De sista försöken att flytta universitetet till Stockholm misslyckas

1872 Betty Pettersson från Gotland blir Uppsalas och Sveriges första och enda kvinnliga student

1874 Hildegard Björck blir första kvinna att avlägga akademisk examen

1882 Verdandi bildas

1883 Ellen Fries blir första svenska kvinna att avlägga fil dr-examen i historia

1887 Universitetshuset invigs

1909 Studenternas juridiska privilegier avskaffas. Därmed försvann de sista resterna av den akademiska jurisdiktionen

1924 Studenttidningen Ergo börjar ges ut

1938 Bollhusdebatten

1949 Gerd Enequist blir Uppsalas första kvinnliga professor (kulturgeografi)

1969 Studentrepresentanter bereds plats i universitetets konsistorium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om