Studenttidningen Ergo får från och med nu minskade tjänster och färre nummer.
– Bevakning kommer ofrånkomligen att bli lidande. Det går inte att frånkomma att vi får mindre möjligheter att bevaka studenternas intressen, säger Sara Borsiin, chefredaktör på Ergo.
Kårens ordförande Caisa Lykken håller inte riktigt med om det.
– Förhoppningsvis har det ingen stor påverkan på bevakningen. Vi kommer ha färre nummer, men samtidigt har vi en bra webbevakning, säger hon.
Tolv nummer om året minskas till tio, och de två heltidsanställningarna blir till 85-procentstjänster.
– Det beror på en svår ekonomisk situation. Just nu går vi back ungefär en miljon på Ergo, och studentkåren kan inte driva en tidning som gör det, det går inte, säger Caisa Lykken.
Bakgrunden är minskade anslag från universitetet, och att kårobligatoriet togs bort år 2010. Under tre år fick kåren sedan extra anslag från universitetet, men nu är de slut. För att hitta en mer hållbar finansiering på sikt hoppas kåren på att fler ska vilja vara med och betala.
– Fler kårer kan gå in i Ergo och andra aktörer kan vara med och finansiera. Man kan få annonsintäkter och bidrag från andra organisationer. Vi har kollat brett, men har inte sett ökade intäkter än.
Att fler vill vara med och betala hoppas även chefredaktören Sara Borsiin.
– Vi hoppas på att fler kårer, nationer och andra tar ansvar för Ergos framtid och gemensamt betalar, för vi vill vara ett public service för Studentuppsala, säger hon.