Kostnaden för kommunens representation inklusive resor och hotellvistelser i utlandet och i Sverige ökade med nästan miljon kronor till 12,8 miljoner under 2016. Åtta nämnder gjorde av med mindre pengar 2016 jämfört med året innan. Nio ökade sina kostnader.
Mest steg de inom kulturnämnden samt gatu- och samhällsmiljönämnden. Kulturnämnden ökade sina kostnader med cirka 400 000 kronor till 1,1 miljoner. Inom gatu- och samhällsmiljö steg med ungefär lika mycket. Totalt 440 000 kronor gick till en studieresa till Utrecht i Nederländerna som bygglovavdelningen gjorde. Ett 60-tal personer reste i två omgångar.
– Vi letade efter en ort som liknade Uppsala för att se hur de löst problem med sånt som transporter och cykelinfrastruktur, och så studerade vi deras nya arkitektur, säger bygglovchef Christian Blomberg.
Också sociala skäl var en anledning till att hela avdelningen åkte. Ett stort antal nya medarbetare hade rekryterats och behövde lära känna varandra.
– Det var fyra år sedan vi gjorde en fortbildningsresa. Men skulle vi inte anställt så många nya så tror jag inte det hade blivit så här stort.
Var det värt pengarna?
– Det tycker jag. Vi fick många nya idéer och erfarenheter. Inte minst när det gäller att bygga för cyklar, säger Christian Blomberg.
Utbildningsnämnden med 7 000 anställda reste och representerade för nära 3,9 miljoner under 2016. Det är en minskning mot året innan men ändå betydligt mer än omsorgsnämnden och äldrenämnden med 5 000 medarbetare som gjorde av med mindre än hälften. Kommunstyrelsens nota landade på 2,7 miljoner kronor.
Statistiken för 2016 visar också hur mycket nämnderna lägger på kurser med mera. Även här är utbildningsnämnden i topp – med tolv miljoner kronor. Äldrevård och omsorg köpte kurser för bara två miljoner.
Ledningen för varje skola och förskola beslutar själv hur mycket de ska satsa och vilka kurser personalen ska gå.
– Tolv miljoner kronor kan låta mycket. Men med 7 000 anställda blir det i genomsnitt bara 1770 kronor per person, säger Thomas Backlund som är redovisningschef vid Uppsala kommun.
Omsorgsförvaltningen som bara köpt kurser för knappt en miljon lyckades ändå göra en stor utbildningssatsning under hösten, till låga kostnader,
– Vi har fått statliga bidrag på en miljon kronor och hyrt in föreläsare som kommit till våra egna lokaler. Utbildningarna utformades tillsammans med intresseorganisationerna och genomfördes med ett tjugotal externa föreläsare, några från Uppsala universitet, säger Tomas Odin som är chef för omsorgsförvaltningen.
Totalt erbjöds ett hundratal utbildningstillfällen för personalen.