Studie på hund ska hjälpa människor

Genom att använda hunden som modell har forskare vid bland annat Uppsala universitet genomfört en unik studie på en av de vanligaste genetiska immunbristsjukdomarna hos människor, så kallad lgA-brist.

Foto: Fredrik Johansson/arkiv

Uppsala2015-08-01 15:17

Brist på antikroppen lgA är en av de vanligaste genetiska immunbristsjukdomarna hos människor. Nu publicerar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet en studie som enligt Uppsala universitet är den första i sitt slag. Studien publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Plos one.

Patienter med IgA-brist löper större risk att drabbas av återkommande infektioner, allergier och autoimmunitet. De bakomliggande genetiska faktorerna till är dock fortfarande till stor del okända.

I studien har forskarna kunnat kartlägga vilka gener som är inblandade i lgA-brist hos fyra hundraser, raser där sjukdomen är vanligt förekommande. Enligt forskarna bakom studien påminner hundars sjukdomsbild så mycket om människors, att hunden utgör en lovande modell för att hitta så kallade kandidatgener, alltså gener som kan vara inblandade i sjukdomen - även hos oss människor.

– Vi kommer att fortsätta studera dessa gener för att bättre förstå deras potentiella involvering i lgA-produktion. Vi hoppas att denna kunskap också kan vara ett värdefullt bidrag till förståelsen av IgA-brist hos både hund och människa, säger Mia Olsson.

Forskarna har också inom ramen för studien utvecklat nya mätmetoder.

Delar av forskningsstudien har gjorts inom Science för Life laboratories, ett samarbete mellan Uppsala universitet, Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om