Studiokyrka i Sigtuna får ny plats

KULTUR. I många år stod den på Til i Sigtuna och var ett känt landmärke för området. Men nu byggs en förskola där. Tilkyrkan byggs i stället upp på vid Mariakyrkan och ska åter kallas Studiokyrkan

Uppsala2014-02-18 16:21

Kyrkan är en så kallad vandringskyrka, eller som den även kallas för, studiokyrka, ritad av arkitekten Rolf Bergh 1966.
Ursprungligen var denna kyrka en gåva till Sigtunastiftelsens dåvarande direktor, prästen Olof Hartman. Kyrkan uppfördes från början i ett grönområde, strax nedanför Sigtunastiftelsen, där bostadsområdet Nunnan i dag ligger. Där stod den fram till år 1979.
- När Nunnan skulle byggas skänkte pappa kyrkan till Sigtuna församling. Kyrkan flyttade då till Til, säger Hans Hartman.

Sigtunabon Hans Hartman, som alltså är son till Olof Hartman, har många minnen från Tilkyrkan, som betyder mycket för honom.
- När Tilkyrkan invigdes 1966 var jag nyutexaminerad präst. Jag kommer ihåg att pappa ringde mig och frågade om jag ville vara med på invigningen.

Den säregna kyrkobyggnaden är formgiven som en lappkåta med pyramidformat tak och ett enda stort kvadratisk rum utan fast inredning. Samtliga hörn består av fönster.

Den som kom att kallas för Tilkyrkan var den första av ett antal vandringskyrkor som byggdes i landet, men är en av få som finns kvar. De uppfördes ofta i nybyggda stadsdelar och dess utformning med det kvadratiska rummet var tänkt att ge största möjliga flexibilitet.
- Den är betydande, skulle jag vilja påstå. Arbetet med utformningen sågs som ett experiment av arkitekt, präster och konstnärer som var delaktiga i arbetet, säger Hans Hartman.

När det här skrivs är vandringskyrkan bara ett skelett av träbalkar, och med pressning som tak.
Per Lundquist är kamrer vid Sigtuna församling. Han säger att kyrkan kommer att ha samma utseende som när den stod vid Til, men att det kommer göras vissa förbättringar i konstruktionen. Bland annat kommer isoleringen att bli bättre.
- När den byggdes var det dåligt med isolering, säger Per Lundquist.

Den nuvarande placeringen har diskuterats. Från början var det tänkt att den skulle byggas på samma plats där gamla brandstationen ligger. Men med hänsyn till grannar så bestämde kyrkorådet att den i stället skulle uppföras på tomten bakom brandstationen.
- Ja, arkeologerna har undersökts platsen. Men de hittade ingenting. Det här är en spännande mark och därför har vi alltid schaktbevakning med arkeolog när vi ska gräva. Man vet aldrig vad som kan komma fram. I närheten har man till exempel hittat medeltida ugnar som teglet till Mariakyrkan brändes i på 1200-talet, säger Per Lundquist.

Kyrkan ska stå klar till första advent. Den ska användas till borgerliga begravningar, skolprojekt och olika slags andakter.
Nu när ett nytt blad i vandringskyrkans historia skrivs är Hans Hartman nöjd över placeringen.
- Under de sista åren som kyrkan stod vid Til så bedrevs ingen verksamhet där. Jag tror att pappa skulle vara nöjd med den plats där kyrkan nu byggs upp nu, säger Hans Hartman.

Fakta Studiokyrkan

Olov Hartman (1906-1982) prästvigdes 1932. Han efterträdde Manfred Björkkvist som direktor för Sigtunastiftelsen 1948.

Han är även ihågkommen som författare och psalmdiktare.
Rolf Bergh (1919-2005) är för många känd som kyrkoarkitekt.

Vandringskyrkan var från början tänkt som en tillfällig kyrkobyggnad. Totalt byggdes 32 vandringskyrkor, varav Tilkyrkan var den första.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om