Stulen identitet

Att använda sig av någon annans identitet — på krogen, i affärer och på internet — är ett brott som blir vanligare. Ossian Olsson är en av de som drabbats.

Räkningarna strömmar in till Ossian Olsson på varor köpta av någon annan i hans namn. Han vet fortfarande inte om han kommer att behöva betala något eller om de avskrivs

Räkningarna strömmar in till Ossian Olsson på varor köpta av någon annan i hans namn. Han vet fortfarande inte om han kommer att behöva betala något eller om de avskrivs

Foto: Erika Tirén

Uppsala2004-11-03 00:01
När Ossian Olsson blev bestulen på sin plånbok, anade han aldrig att det skulle gå så långt som det nu gjort.
— Någon har låtsas vara jag och handlat nio mobiler och medföljande abonnemang med mitt leg, säger han.
Det var i mars i år som någon stal Ossian Olssons plånbok. Hans mamma förlustanmälde plånboken hos polisen och spärrade kontokortet. Men att legitimationskortet försvunnit, noterades ingenstans.
— Mitt fel som förälder var att jag inte visste att man skulle anmäla att det var stulet, berättar Maria Burgman.
Nästan ett halvår efter stölden fyllde Ossian 18 år och han fick då hem två bekräftelser på att han hade handlat mobiler med medföljande Vodafone-abonnemang.
— Jag trodde att det var något sorts skämt, jag hade ju inte köpt mobilerna, säger han.
Ossian ringde upp Vodafone och blev hänvisad till polisen för att polisanmäla händelsen.
— Jag trodde det var allt, men sen fick jag hem ännu fler bekräftelser. Hittills har någon köpt fyra TeliaSonera-mobiler, två Vodafone och två stycken tre-mobiler och en av märket Campuz mobile som köptes på en SevenEleven butik.
Polisen lade ned fallet
På en av Vodafone-butikerna där ett köp gjordes beklagar man händelsen, men menar att expediterna är noggranna med att kontrollera legitimation.
— Det är jättetråkigt för den som drabbats, men det är väldigt sällan som något sådant här händer hos oss, säger butikschefen Claes Esplund.
Hur kom det sig att någon kunde köpa en mobil med abonnemang med någon annans legitimation?
— Utseendet förändras och man kan inte alltid ifrågasätta en person bara för att den inte ser exakt likadan ut efter tre, fyra år. Dessutom görs en kreditkontroll då man säljer mobilen och där ska det stå noterat om legitimationen är spärrad.
Brotten anmäldes hos polismyndigheten i Uppsala och klassades som stöld, bedrägeri och urkundsförfalskning. Polisen påbörjade en förundersökning men lade ner den då man ansåg att man inte kunde hitta den skyldige.
Eftersom mobilerna var köpta i Stockholm anmäldes fallet också där. Polisen i Stockholm beslutade att inte ens inleda någon förundersökning eftersom "spaningsuppslag saknades", vilket innebär att det inte fanns några tips eller andra uppslag som kunde leda till att man hittade den skyldige.
— Det är förståeligt eftersom polisen har så lite resurser. Men samtidigt är det synd för då kan de som gör sånt här utnyttja ännu fler, säger Ossian.
Kan tvingas betala
Han vet ännu inte om han kommer att behöva betala något för de köpta mobilerna eller några av de räkningar som blivit skickade till honom.
— Det har varit väldigt jobbigt. Jag har lagt ner kanske trettio timmar på att åka fram och tillbaka till polisen, skriva brev och ringa till operatörerna.
Tidigare trodde han inte att sådana här brott var vanliga, men ju mer han har pratat med polisen och operatörerna, desto mer uppenbart har det blivit att det här är ett vanligt brott.
— Blir man av med sitt leg ska man direkt anmäla det hos polisen och blockera sitt personnummer. Hade jag gjort det skulle inget av det här hänt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om