Förra året hette den "barnens budget". Nu kallar Uppsalastyret (S, V, MP) sin budget för "8/80" – och ställer de äldsta Uppsalaborna sida vid sida med de yngsta.
– Satsar vi på både barn och äldre bygger vi ett samhälle som faktiskt är bra för alla, förklarar Linda Eskilsson (MP).
Fortfarande präglas kommunen av tuffa ekonomiska tider och inflation. Och precis som förra året budgeterar styret för ett överskott som är långt ifrån målet på 2 procent. År 2025 beräknas kommunen endast gå med 126 miljoner i vinst: ett 0,8-procentigt överskott.
Ändå menar Erik Pelling (S) att kommunens ekonomi är stabil.
– Vi har jobbat hårt med att säkra ordning och reda i ekonomin i många år. Vi har ju haft jättehöga besparingskrav och fattat många tuffa beslut. Nu betalar det sig och vi kan göra en framtidsinvestering och samtidigt säkra välfärden.
Ja, för när de tre kommunalråden presenterar sin budget för 2025 är de prioriterade områdena å ena sidan fyrspår och spårväg – å andra sidan barns fritid, en kraftsamling i äldreomsorgen och slopade besparingskrav i förskolan, öppna förskolan och fritidsverksamheterna.
Sedan tidigare slipper även grundskolan sparkrav, efter en överenskommelse mellan S och L, och det slipper de även 2025.
Inom äldreomsorgen ska 9 miljoner gå till fler chefer, och ersättningar till kommunens äldreboenden höjs med 16 miljoner. Och fast det bara är en vecka sedan uppgifterna kom om två våldtäkter och ett sexuellt övergrepp i Uppsalas hemtjänst, märks det i budgeten.
Styret har blixtinsatt satsningar på fler trygghetsskapande åtgärder. Bland annat ett digitalt system som ska göra det lättare att hålla koll på vilken personal som befinner sig hos vilka brukare. Vad det kan komma att kosta är det ännu ingen som vet.
– Men vi är beredda att skjuta till det som behövs, det är vårt besked, säger Tobias Smedberg (V).
Fortfarande finns sparkrav i budgeten på drygt 95 miljoner kronor – och mer än hälften av de pengarna ska sparas inom vård och omsorg. Styret räknar till exempel med att det går att spara 19 miljoner på minskad sjukfrånvaro hos personalen på kommunens äldreboenden.
– Vi har redan i år påbörjat arbetet med att ställa om från inhyrd personal till fast anställda, och vi vet att det pressar undan sjukfrånvaron med bättre arbetsvillkor, säger Tobias Smedberg.
Efter många år av planering, börjar spårvägen byggas nästa år. Under 2025 beräknas det kosta 622 miljoner kronor.
– Det är en stor investering och ett stort åtagande, men vi står för att vi vågar satsa på framtiden, säger Erik Pelling.
Frågar man oppositionsledaren Therez Almerfors (M) är det pengar som hade kunnat läggas på annat.
– Vänsterstyret backar in i framtiden med en oflexibel spårväg som skuldsätter Uppsalaborna en lång tid framöver.
Oppositionspartierna lägger fram sina egna så kallade skuggbudgetar i oktober, och först då går det att jämföra olika partiers satsningar mer ingående. Men Therez Almerfors säger redan nu att en stor skillnad mellan styrets och M:s budgetar kommer att vara just pengarna som läggs på infrastrukturen. Dessutom budgeterar Moderaterna för en sänkt kommunalskatt.
Med hur mycket?
– Det får vi återkomma om.