SIGTUNA. ”Jag kommer också att prata om fyra ord jag har tänkt särskilt på när jag skrev den: anhörig, fattigdom, narkotika och diagnossamhället,” skriver Susanna Alakoski till Sigtunabygden via e-post från helgens bokmässa i Leipzig, Tyskland.
Susanna Alakoski, född 1962, debuterade år 2006 med boken Svinalängorna, som fick Augustpriset samma år. Boken blev film med samma namn med Ola och Noomi Rapace i huvudrollerna.
Hur kändes det att se din bok på vita duken?
”Fantastiskt, jag tycker mycket om filmen, den fick ett Unescopris i Venedig, och har efter det visats i New York för grupper som arbetar med frågor som filmen tar upp. Så det känns väldigt bra. Filmen kommer, som romanen, att spela roll.”
Filmen Svinalängorna hade premiär i Sverige i december 2010, men visades första gången offentligt i september 2010 som enda nordiska bidrag på Filmfestivalen i Venedig där den deltog under kritikerveckan med sitt internationella namn Beyond.
Den fick tre priser, bland annat bästa film bland kritikerveckans bidrag.
”Och det här är kul att veta: 1 500 paparazzifotografer grät när de såg filmen i Venedig, det är hoppfullt tycker jag”, skriver Susanna Alakoski.
Efter filmfestivalen i Venedig har filmen vunnit priser på tre andra filmfestivaler, bland annat i Lübeck. Pernilla August vann en Guldbagge för bästa regi för Svinalängorna.
Susanna Alakoski berättar att hon i augusti kommer ut med en kapitelbok för barn, Dagens Harri.
”Den handlar mest om flickan Tiia. Boken handlar om döden, vänskap, allergier, den lilla familjen, och om att ha tråkigt och tycka att det är ganska okej. Den handlar om språk, om att ha släkt i två olika länder,” skriver hon.
Vad händer framöver?
”I juni håller jag skrivarkurs i Andalusien, och en fortsättningskurs i september, se: www.casa-acequia.se. I övrigt är 2011 i hög grad ett skrivår för mig. Hoppas bli klar med en roman,” skriver Susanna Alakoski.