Succéstart för ortopedakut

Ortopedakuten i Uppsala har fått en flygande start. Målet att ta emot tio patienter per dygn överträffades redan första dagen. Nu tar mottagningen emot dubbelt så många och trycket har minskat på akuten vid Akademiska sjukhuset.

Karin Berglund undersöks av Marie Rådahl och Jalil Taslimi

Karin Berglund undersöks av Marie Rådahl och Jalil Taslimi

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2010-07-24 11:47

Ortopedakuten ligger i Samariterhemmets sjukhus. Den öppnades den första maj i år som ett försök att korta köerna vid Akademiska sjukhusets akutmottagning. Företaget Proxima driver verksamheten. Enligt de mål som satts upp ska akuten ta emot tio patienter per dygn under det första året.
- Redan den första dagen hade vi 25 patienter. Nu tar vi igenomsnitt emot ett 20-tal per dygn inklusive planerade behandlingar så det har gått över förväntan, säger Thomas Andersson som är vd för Proxima Primärvård.

För Akademiska sjukhusets ortopedmottagning har ortopedakuten inneburit avlastning.
– Vi har i genomsnitt 5-7 patienter färre per dygn nu är tidigare och jag hoppas att fler patienter med lättare skador upptäcker att ortopedakuten finns. På så sätt kan vi lägga mer krut på svårare fall och patienter som behöver läggas in, säger Karin Anderson som är medicinskt ledningsansvarig vid Akademiska sjukhusets akutmottagning för ortopedi.

Ortopedakuten har en daglig bemanning på 4-5 personer varav en är ortoped. Uppdraget är att ta emot patienter med fot och handledsskador, enklare frakturer som behöver gipsbehandling eller patienter som behöver smärtlindring.

Enligt Marie Rådahl som är personalansvarig får många patienter rådet att komma till ortopedakuten från sjukvårdsupplysningen eller från vårdcentraler som inte har haft tid att ta hand om dem.
– Men vi har också patienter som kommer hit själva. Just nu har vi mycket turister, säger hon.
Mottagningen får också in patienter med svårare ortopediska problem som bland annat kräver utredning.
– De hänvisar vi vidare till Akademiska sjukhuset eller till vårdcentralerna. De patienter som vi bedömer måste få vård på akademiska förbereds här. Det kan gälla exempelvis en operation. Det kan vi inte göra, säger Marie Rådahl.
Hon tror att ortopedakuten skulle kunna ta emot betydligt fler patienter än i dag. Men då måste verksamheten utökas.

Det tror Thomas Andersson också. Hur många det blir är dock en fråga som måste lösas i samförstånd med Akademiska sjukhuset, anser akutmottagningens verksamhetschef Urban Säfvenberg. Akuten måste ha en viss andel lättare patientfall mellan de mer komplicerade. Annars kan sjukvården hamna i en situation där akutens ortopedläkare periodvis har för få patienter, och det blir dyrt för landstinget.
- Vi måste ju alltid ha en viss grundbemanning för att kunna erbjuda den vård som krävs, dygnet runt och året runt. Men det är ännu långt till vår lägstanivå. I dag har vi ett bra samarbete med ortopedakuten som alla vinner på, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om