Från kallt och regnigt till varmt och soligt. Sommaren har till slut gjort en storstilad entre även i Sverige, och framför allt i Uppsala. De senaste dygnen har temperaturen stadigt rört sig uppåt och i dag, torsdag, väntas bli den varmaste dagen på året så här långt.
LÄS MER: Karta - Så varmt är det i badvattnet i dag
– Ett högtryck tillsammans med att varm luft har letat sig upp söderifrån har gjort att det blivit en värmebölja i stora delar av landet. I Uppsala väntas temperaturen närma sig 30-graderssträcket, säger Marcus Sjöstedt, meterolog på SMHI.
Bortsett från de senaste dagarna inföll den hitills varmaste dagen i Uppsala i år den 12 juni då SMHI:s väderstation i staden uppmätte 25,2 grader.
– Det var en väldigt kort period där i juni som det var lite varmt i Uppsala. Men det är först nu som en riktig värmebölja har dragit in.
På vissa håll i Sverige väntas natten mot fredag bli så pass varm att den räknas som tropisk. Enligt Marcus Sjöstedt är det inte omöjligt att detta inträffar även i Uppsala.
– Tropiskt väder innebär att dygnstemperaturen inte understger 20 grader. Det är möjligt att det blir så varmt i Uppsala i natt.
Under gårdagen gick SMHI ut och varnade för mycket höga temperaturer i delar av landet. Trots att varningen inte rör Uppsala finns det anledning att tänka på vissa saker i sommarhettan.
– När det är höga temperaturer under en lite längre period kan det påverka hälsotillståndet för vissa grupper, framför allt barn och äldre. Det som är viktigt att tänka på för att inte må dåligt i värmen är att svalka sig och försöka få i sig mycket vätska. Även om man inte är törstig ska man dricka vatten kontinuerligt, säger Marcus Sjöstedt.
Värme-varningarna kommer inte bara från SMHI. Trafikverket gick på torsdagen ut och varnade för hala vägar. Enligt myndigheten är det inte ovanligt att nybelagda vägar börjar "blöda" asfalt vid höga temperaturer.
– När asfalten blir riktigt varm så ökar risken för att väggreppet kan försämras snabbt. Nybelagda vägar är i enstaka fall särskilt utsatta eftersom bindmedel kan tränga upp till ytan vid långvarigt höga temperaturer. Det kan medföra att vägbanan blir hal, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande där de även passar på att varna för att vägbanor kan bli mycket hala när det kommer nederbörd.
På torsdagen infördes även eldningsförbud i både Enköping och Håbo sedan brandrisken har ökat på grund av värmen. Enligt ett meddelande till allmänheten på Enköping kommuns hemsida är brandrisken i kommunen "stor, eller till och med extremt stor".