Supporterkultur = machokultur
Inom supporterkulturen är det OK att skrika domarjävel. Det är ett område som präglas av machoideal, säger Tore Brännberg som forskat om supporterkultur vid Göteborgs universitet.
— Man måste få utlopp för de känslor man har.
Men han stödjer inte huliganismen, som han anser inte är en naturlig del av supporterkulturen, utan bara en del.
Tore Brännberg berättar att de flesta bråken under senare år har handlat om att supportrar blivit irriterade på den egna föreningen. Det är inte lika ofta sammandrabbningar mellan olika supportergrupper. Det beror på att säkerheten runt och på arenorna ökat, fler vakter och poliser bidrar att huliganerna söker sig allt längre från arenorna, och bestämmer att bråken ska ske där.
Supporterkulturen är delvis en machokultur, där manlighet betyder styrka, säger Tore Brännberg. Skulle något stå i vägen för en "machoman", skulle han aldrig vika för sin åsikt.
I sportspråket använder man dessutom ofta ett våldsamt språk, med ord från krig, berättar Tore Brännberg.
— Attackspel, anfall, danskdödare. Det är sådana ord som används även i sportjournalistiken.
För att förklara supporterkulturen gör Tore Brännberg en jämförelse med när man går in i en kyrka.
— Då tystnar man ofta helt automatiskt, eftersom det brukar ju ofta vara tyst i kyrkan. Det är lite samma sak med supporterkulturen. Fast där är man inte tyst. De unga lär sig att det är OK att bete sig på ett särskilt sätt, att skrika domarjävel till exempel.
Tore Brännberg säger att läktarna kan fungera som en frizon där det är OK att få visa sina känslor. Han menar att de känslor man har från vardagslivet ofta levs ut på arenorna där det är "OK" att säga i princip vad som helst.
— Man kanske egentligen är förbannad på något annat, men vid matchen är det OK att visa sig förbannad så då kommer ilskan ut där, säger han.
Våld i samband med matcher är heller ingenting nytt. Torbjörn Andersson på Lärarutbildningen vid Malmö Högskola, har forskat om huliganismens historia. Han säger att folk alltid har slagits vid fotbollsmatcher.
— Det har alltid funnits, förr slogs man mot domaren och mot motståndarna. Men de riktiga våldet kom i slutet av 70-talet.
Enligt Torbjörn Andersson har de som slåss två saker gemensamt, de är män och de gillar att slåss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!