Svaga förväntningar på framtiden

Uppsalaregionen har dragits med i den ekonomiska nedgången och förväntningarna på den närmaste framtiden är låga. Men de är ännu lägre i riket.

Uppsala2012-12-17 13:30

17 procent av företagarna i Uppsala län och Norrtälje tror att produktionen eller försäljningen om ett halvår har ökat jämfört med i dag, enligt Svenskt näringslivs senaste konjunkturprognos. Det betyder att en större andel är optimistiska och tror på plussiffror här än i de flesta övriga län, bara Stockholm och Västmanland är mer optimistiska. Men andelen optimister är samtidigt långt under den normala, både i Uppsalaområdet och i riket. Situationen är snarlik när det gäller tron på antalet anställda om sex månader.

Det här framkom under en pressträff som Svenskt Näringsliv arrangerade i Uppsala på måndagsmorgonen. Bilden man skissar för Sverige är mörkare än tidigare. Ekonomin kommer att vara svag under nästa år, med en möjlig lindring i slutet av året.
– Samtidigt ser vi att det trots ökad arbetslöshet, även i Uppsala, fortfarande finns en missmatch. 23 procent av alla tjänster som är ute blir inte tillsatta för att företagen inte hittar rätt kompetens. Det här är hämmande för tillväxten och allvarligt, säger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Med på träffen var även Adriana Otterbeck från Teknikföretagen, som vittnade om en splittrad bild av läget bland de företag hon representerar.
– Vi har även företag som puttrar på som vanligt och företag som det går riktigt bra för.

Det här leder vidare till vad som är på gång i år, nämligen den stundande avtalsrörelsen, där exportsektorn är först ut med sina löneförhandlingar och blir de som kommer att sätta normen, det som brukar kallas märket. Konjunkturprognosen blev under pressträffen ett underlag för att hävda att det behövs större flexibilitet i avtalsrörelsen. Högre löner blir en kostnad för kunden, i och med högre pris på varan eller tjänsten. I ett osäkert ekonomiskt läge kan det påverka orderingången mycket negativt, menade de församlade företagsföreträdarna.
– Vi måste ha avtal som kan anpassas för företagen. Det går inte att i Stockholm slå fast att lönerna ska höjas med 2,6 procent, som ett golv där alla måste stå. Någon kanske måste acceptera ett nollår och vi måste vara flexibla, säger Adriana Otterbeck.

Återstår att se vad facken tycker om detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om