Svagt stöd för ny församlingsindelning

Skall det finnas fem församlingar i Uppsala också i framtiden, eller räcker det med en stor församling i stan? Nu har Uppsalaförsamlingarna fått yttra sig i frågan - och de stödjer inte stiftets förslag till förändrad indelning.

Uppsala2008-07-13 12:16
Det är församlingarna som begärt en översyn av indelningsfrågorna i Uppsala. På så sätt hoppades man kunna få svar på frågan om hur Uppsalas församlingar skall se ut i framtiden.

Bakgrunden är en gemensam önskan om förändring. "Den samfällighetslösning som säkert upplevdes som riktig när den bildades 1962, har med tiden kommit att upplevas som ett överordnat och överprövande organ, där tillräcklig hänsyn inte tagits till de enskilda församlingarnas behov och önskemål", konstaterar till exempel kyrkorådet i Domkyrkoförsamlingen.

* Domkyrkoförsamlingen föreslår en enda Uppsalaförsamling "med klart uttalade krav på lokala enheter inom denna församling" Som alternativ kan man tänka sig en upplösning av den nuvarande samfälligheten, där de olika församlingarna själva får söka olika lösningar för sammanläggning, och samverka i enlighet med egna önskemål utan att bilda samfällighet.

* Gamla Uppsala församling har inte kunna fatta ett enigt beslut. Några ledamöter vill bevara status quo, andra vill se en enda stor församling, och några kan tänka sig en sammanslagning med Vaksala församling. "Vi har valt att inte ta något majoritetsbeslut, utan vill söka en lösning tillsammans med de andra församlingarna, där man ger och tar", skriver kyrkorådet.

* Gottsunda församling går emot förslaget om en enda Uppsalaförsamling, men väljer att "i nuläget inte yttra sig över eventuella, framtida förändringar vad gäller församlingsgränser eller sammanslagningar innanför Uppsala kyrkliga samfällighets gränser".

* Helga trefaldighets församlings kyrkoråd skriver att rådet "har ett öppet förhållningssätt till organisatoriska förändringar", men påtalar behovet av en fördjupad konsekvensanalys av indelningsutredningens olika alternativ.

* Vaksala församling vill inte se någon förändring under nuvarande mandatperiod, men föreslår att en arbetsgrupp skall utses för att utreda hur en samverkan ska se ut i framtiden.

Kyrkonämnden, som är Uppsala kyrkliga samfällighets beslutande organ, noterar att det bland församlingarna råder bred enighet om vikten av utvecklad samverkan. Men samtidigt ger de inkomna yttrandena inte stöd för en indelningsändring från och med år 2010, konstaterar kyrkonämnden.
Bakgrunden till tankarna på en ny indelning är den sviktande kyrkliga ekonomin, ytterst en följd av färre medlemmar. En ny församlingsindelning skulle kunna inbära en billigare organisation för hela den kyrkliga verksamheten.

Även om Svenska kyrkan under senare år har sålt flera centrala fastigheter i Uppsala innebär inte det att ekonomin är i balans. Pengarna används inte till personal- och verksamhetskostnader utan placeras i fonder som en buffert inför framtiden.
Kyrkonämnden har nu bestämt att församlingarnas process kring ny organisation och indelning ska gå vidare genom ett gemensamt styrorgan med mandat från församlingarnas kyrkoråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om