Svalt intresse för räddningsmöte

Intresset från allmänheten var lågt när utvärderingen av räddningsnämnden presenterades i Östhammar på tisdagskvällen.

Höll presentation. Anders Ahlström, chef för Uppsala brandförsvar, gav vid mötet i Frösåkersskolans matsal i Östhammar en bild både av Uppsala brandförsvars verksamhet och den externa utvärdering som gjorts av samverkan inom räddningsnämnden.

Höll presentation. Anders Ahlström, chef för Uppsala brandförsvar, gav vid mötet i Frösåkersskolans matsal i Östhammar en bild både av Uppsala brandförsvars verksamhet och den externa utvärdering som gjorts av samverkan inom räddningsnämnden.

Foto: Josef Nylén

Uppsala2017-05-09 22:19

Knappt tio kommuninvånare, utöver politiker och tjänstemän från Uppsala brandförsvar, var på plats i Frösåkersskolans matsal för att ta del av genomgången av utvärderingen som rör samverkan mellan Uppsala, Tierp och Östhammars kommun. Sex politiker och två chefstjänstemän inom Uppsala brandförsvar har intervjuats i utvärderingen som gjorts av en extern konsultfirma.

Inför mötet växlade UNT några ord med Öregrundsbon Yvonne A Pettersson. Utvärderingen av samverkan som nyligen blivit klar gav hon inte mycket för.

– Den här handlar just om räddningsnämnden, det är precis som om nämnden finns för sin egen skull. Men det är ju inte räddningsnämnden som kommer om man ringer 112. Det hör ju ihop med verksamheten, sa Yvonne A Pettersson som dock ändrat uppfattning för egen del om Östhammars räddningstjänst.

Nu är hon för ett fortsatt samarbete.

– Den här kommunen kan inte ansvara för någonting, så där har jag ändrat mig faktiskt. Men vi måste ha kompetenta ledamöter från Östhammars kommun i räddningsnämnden.

Även andra som fanns på plats som UNT talade med ifrågasatte att inte brandpersonal fått vara med i utvärderingen och ge sin syn.

– Jag tycker inte att den är realistisk när bara ledamöter i nämnden och chefstjänstemän deltagit, sa Ingemar Adén (Borgerligt alternativ).

Uppsala brandförsvars chef, Anders Ahlström, valde inför presentationen av utvärderingen att göra en dragning av verksamheten och visa statistik. Viss diskussion uppstod när han redogjorde för responstiden från 112-samtal till första resurs är på plats i Uppsala, Tierp respektive Östhammars kommun. Mediantiden är längre för både Östhammar och Tierp än Uppsala, vilket fick en person i publiken att reagera.

– Det är ju skrämmande. Jag kanske inte har valt själv att bo här.

Anders Ahlström svarade att skillnaden i tid hänger ihop med att många larm i Östhammars och Tierps kommuner innebär att räddningspersonal måste ta sig en längre sträcka.

– I en ort som Uppsala bor många tätt. När det handlar om större områden blir det längre tider, sa Anders Ahlström som också nämnde att Östhammar ändå hade kortare responstid än snittet för motsvarande kommungrupp.

Frågor ställdes också om vad en första insatsperson kan göra om det inte är en brandstyrka som kommer på plats. Margareta Widén Berggren (S) som sitter med i den gemensamma räddningsnämnden svarade:

– Det som främst räddar liv är att man har fungerande brandvarnare. Man måste ändå se till att skydda sig själv i första hand. Sedan ska vi ha en säker och trygg räddningstjänst och det tycker jag att vi har.

Lennart Owenius (M) som också sitter i räddningsnämnden för Östhammars kommun höll med.

– Jag tycker att vi har ett jättebra samarbete. Hur skulle vi ha gjort annars? Det enda vi i direktionen med Tierp gjorde före sammanslagningen med Uppsala år 2012 var att jobba med att pengarna inte räckte. Vi hade gamla brandbilar, dåligt med utbildning och ont om folk till förebyggande arbete. Det har blivit mer effektivt och vi politiker har dessutom mer insyn i verksamheten.

Avtalet går ut i slutet av 2018. I juni ska Östhammars fullmäktige ta ställning till en eventuell förlängning eller uppsägning.

Samverkan sedan år 2012

Sedan år 2012 har de tre kommunerna Östhammar, Tierp och Uppsala en gemensam räddningsnämnd och den anställda räddningstjänstpersonalen hör till Uppsala kommun via Uppsala brandförsvar som har drygt 400 medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!