I början av den här veckan såg det relativt lugnt ut med antalet platser på Akademiska sjukhuset. Men situationen förvärrades under onsdagen och på torsdagen nådde man en topp. Man tvingades till överbeläggningar på många avdelningar.
– Då var det riktigt tufft. Men på fredagseftermiddagen såg det bättre ut igen. Situationen förändras ständigt och vi får planera timme för timme, säger chefsläkaren Margareta Öhrvall.
Hur allvarlig är situationen?
– Vi sätter patientsäkerheten så högt som vi någonsin kan och gör allt för att upprätthålla den. Personalen pressas hårt men det är tack vare vår fantastiska personal som det ändå fungerar. Men systemet är hårt belastat just nu, säger Margareta Öhrvall.
Enligt henne går det inte att tala om antal överbeläggningar i siffror eftersom sjukhuset gör olika prioriteringar från fall till fall. Dagligen hålls ett eller flera möten på sjukhuset där antalet vårdplatser och överbeläggningar ses över.
Sjukhuset har under sommaren ställt in all planerad vård och för att kunna ge personalen semester tvingas man skära ner på ytterligare några platser. Förra sommaren beskrevs situationen på Ackis av vissa som den värsta sommaren någonsin. Sett till antalet platser och överbeläggningar så beskriver Margareta Öhrvall årets situation som likadan.
– Förra året var veckan efter midsommar den allra tuffaste veckan. När jag tittade på samma vecka i år så såg det ungefär likadant ut. Det är tungt att hålla sjukvården igång under sommaren. Det kommer bli tungt även framöver men förhoppningsvis så har det värsta passerat, säger hon.
Inför den här sommaren har sjukhuset försökt att utveckla en ännu tydligare kontakt med kommunerna och bemannat upp med kommunsamordnare för att förbättra situationen. Även Enköpings lasarett hjälper till. Ungefär en patient om dagen har man sagt ska kunna skickas dit.
Orsaken till platsbristen är bland annat ett högt söktryck. Men även sjuksköterskebristen påverkar.
– Sjuksköterskebristen är en av de allra viktigaste anledningarna. Vi har försökt bemanna upp men är också måna om att alla ska få sin semester. Hade vi inte haft brist så hade vi kunnat bemanna upp och inte behövt dra ner så mycket på antalet platser, säger Margareta Öhrvall.