Svårt att få bort hinder

Hundratals anmälningar om hinder för funktionshindrade i Uppsala väntar fortfarande på att utredas. Uppsala kommun skulle ha varit klar till 2010 med att få bort hinder i den offentliga miljön.

Höga trösklar på trottoarerna kan vara ett problem för funktionshindrade. Att bussarna stannar för långt från för låga trottoarkanter vid busshållplatserna på Stora Torget kan vara besvärligt för funktionshindrade.
Lars Persson, ombud för Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län.

Höga trösklar på trottoarerna kan vara ett problem för funktionshindrade. Att bussarna stannar för långt från för låga trottoarkanter vid busshållplatserna på Stora Torget kan vara besvärligt för funktionshindrade. Lars Persson, ombud för Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2011-07-04 07:14

På stadsbyggnadskontoret hanteras för närvarande cirka 400 anmälningar om enkelt avhjälpta hinder, främst tillhörande privata fastigheter med till exempel frisörsalonger, butiker och restauranger. Att hantera dessa tar tid menar Dick Karlsson på kontoret.
– Det har varit en sådan mängd ärenden och kraven har skärpts efter hand. Det är dessutom hela tiden en bedömningsfråga från fall till fall.

Handikapporganisationerna hade nyligen en tillgänglighetsmarsch där man på nytt påpekade att det finns många hinder för funktionshindrade i Uppsalas stadsmiljö.
– Det har ju hänt en del i Uppsala, men det är långt ifrån färdigt, säger Lars Persson, ombud för Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län.
Uppsala kommun jobbar på övertid med att få bort hinder i den offentliga miljön. Enkelt avhjälpta hinder för funktionshindrade skulle vara åtgärdade senast förra året. Men många kommuner uppger att de behöver ytterligare flera år.

Somliga kommuner har kommit långt, andra ligger långt efter. Det framgår av en rapport från paraplyorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL. Uppsala finns inte med i rapporten. Stig Rådahl (M), ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder, har inte sett någon sammanställning.
– De kommunala lokalerna ligger vi hyfsat bra till med, men alla på den privata sidan är inte nådda ännu.

En tredjedel av de tillfrågade kommunerna tror inte att enkelt avhjälpta hinder är undanröjda förrän år 2016. Lars Persson vågar dock inte vara så optimistisk när det kommer till Uppsala:
– Nej, det kommer inte att bli klart till 2016. Inte i den takt som saker händer i Uppsala. Då får de allt sätta fart.

Regeringen tog nyligen fram en ny strategi som går ut på att arbetet för bättre tillgänglighet ute i kommunerna måste fortsätta, men också att uppföljningen av deras åtgärder måste bli bättre.
– Det finns kommuner som har nått målet och kommuner som ligger väldigt långt efter. I många fall handlar det om att man kom i gång för sent, säger Agnes Jensen-Karlén vid Boverket.

HINDER FÖR FUNKTIONSHINDRADE

Enkelt avhjälpta hinder handlar om att till exempel få bort trappsteg in till butiker och att göra allmänna platser som gångvägar och torg mer framkomliga för rörelsehindrade.
SKL konstaterar att det skett förbättringar i kommunerna. Tillsynen av enkelt avhjälpta hinder i kommunerna har ökat och numera behandlas tillgänglighetsfrågor som en del i detaljplanearbetet hos 71 procent av landets kommuner.
Men när det kommer till resultatet av tio års kampanj så varierar resultaten rejält. Generellt redovisas bäst resultat längs gångvägar. Sämst till ligger vårdcentraler, socialkontor och skolor där generellt de enkelt avhjälpta hindren inte är undanröjda. Andra objekt med låg poäng är kommunhus och fullmäktigesalar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om