Svårt att hitta rätt i etikettdjungeln

Intresset för att marknadsföra livsmedel som ekologiska, rättvisa eller närproducerade ökar i takt med efterfrågan.  På varuhusgolvet är dock meningarna delade om marknadsföringens trovärdighet.

Cecilia Axelsson med barnen Alvin och Engla.

Cecilia Axelsson med barnen Alvin och Engla.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2010-08-21 12:15

Frågan om livsmedelsbranschens marknadsföring är ständigt aktuell. Nyligen vann Livsmedelsverket en tvist som förbjuder företagen att märka sina livsmedel med uppgifter om vad som inte finns i dem, exempelvis ”utan transfetter” eller ”onödiga tillsatser”.
Nu har en Uppsalabo anmält företaget Semper till Konsumentverket för att använda beteckningen ”ekologiskt och närproducerat” på barnmatsburkar som innehåller banan- och mangopuré, och som tillverkas på ett enda ställe i landet. Konsumentverket krävde redan i våras att Semper ska ta bort ordet närproducerat från sin reklam. Märkningen på burkarna blir Livsmedelsverkets sak att ta itu med.

Enligt konsumentverkets jurist Martin Suserud ökar livsmedelsindustrins intresse för den här typen av marknadsföring i takt med kundernas intresse att köpa ekologiskt, lokalt, rättvist eller etiskt. Många konsumenter vill göra aktiva val men det är svårt att veta vad som är rätt och riktigt. Emelie Lindfeldt, som handlar tofu, morötter och lite andra grönsaker på Willys i Gränby, är vegetarian och brukar köpa så mycket ekologiskt som möjligt. De märkningar som produkterna har litar hon för de mesta på och hon har inte stött på något som verkar tveksamt.
– Man måste ju tro på att det stämmer till motsatsen bevisats. Jag kan ju inte ringa runt till varje företag och fråga. Men innan jag blev vegetarian så köpte jag ägg och kött från en bondgård så att jag visste var maten kom ifrån.
Emelie Lindfeldt tycker att det har blivit svårare att vara konsument. Att välja rätt när det gäller mjölk är lätt. Grönsaker och frukt svårare.

Det anser också Cecilia Axelsson från Uppsala. Hon är ute och helghandlar med barnen Alvin och Engla.
– Det enda närproducerade vi bestämt oss för att köpa är mjölk från sju gårdar i Uppland. Det känns tryggt. Mjölken från Arla kan väl komma var som helst ifrån. Jag tittar inte särskilt mycket efter hur varorna är märkta. Jag tror det mest är en försäljningsgrej.
Hon tycker budskapen om ekologiskt och närproducerat blivit fler men ”suckar” åt de flesta.
Vad skulle du göra om du hittade ett budskap du inte tycker stämmer?
– Jag skulle berätta för mina vänner och bekanta, inte göra en anmälan, säger Cecilia Axelsson.

Ett stycke bort handlar Daniel Eriksson från Vattholma kräm till barnen. Extra rik på c-vitamin står det på förpackningen. Men han tittar sällan på sånt och har ”ganska stor tilltro att det som står på varan stämmer”.
Teuvo från Uppsala har just tagit ned en burk med barnmat från hyllan. Den är varken ekologisk eller närproducerad.
– Nej, vi reagerade på det när vi köpte mango- och bananpuré från Semper. Min fru ringde och frågade Sempers kundcentrum. De kunde inte säga hur det var så då slutade vi köpa. Det kostar ju bara mer. Nu köper vi vanlig mat i stället. Jag litar inte längre på det de skriver. Man blir bara lurad.

Vad har då Semper för åsikt?

– Eftersom budskapet närproducerat upplevs som otydligt så tar vi nu bort det helt ur vårt ekologiska sortiment. Vi började fasa ut alla produkter redan i maj. Att det fortfarande finns barnmat på hyllorna med den här märkningen beror på att det inte sålt slut ännu. Vi tycker inte det är motiverat att slänga bort den, säger informationschef Malin Westling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om