Det var 2018 som ett flerfamiljshus i Gränby i Uppsala började brinna. Då uppdagades fel i husets konstruktion och byggnaden bedömdes som brandfarlig. Det ledde till att de boende fick flytta ut och att 19 andra hus med liknande konstruktion i Uppsala fick byggas om.
Modulhus i trä ska ha brunnit på flera platser i landet, visar en granskning gjord av Sveriges radio.
Peter Svensson är brandingenjör vid Uppsala brandförsvar.
– Ett av problemen med husen är att man kan få brand in i konstruktionen som är väldigt svår att hitta och förutse, och den kan sprida sig på ett okontrollerbart sätt.
– Antingen brinner huset upp eller så förstör man det med vatten. Det blir väldigt stora sekundärskador i dem eftersom man behöver riva ut hela konstruktionen. En betongbyggnad är lättare, det finns till exempel inget organiskt material som kan börja mögla.
Peter Svensson berättar att Uppsala brandförsvar har haft tillsynsuppdrag som omfattat liknande hus.
– Vi har hittat tiotals, till och med hundratals byggfel. Det slarvas mycket i branschen, och det ska gå fort. Och det är svårt att inspektera bristerna.
Lindbäcks är byggföretaget bakom det hus som brann i Uppsala. Företagets hus ska även ha brunnit i Malmö och Luleå.
– Efter branden i Gränby och ombyggnationen av ett tjugotal hus i Uppsala har vi lärt oss saker som vi har tagit till oss och uppdaterat. Vi har nu det robusta brandskyddet som krävs, säger Stefan Lindbäck, VD, Lindbäcks group, till UNT.
Kan du se en risk med att människor kan fara illa på bekostnad av klimatsmarta hus?
– Nej. Inte på grund av att de här byggnaderna på något sätt skulle vara mindre brandsäkra, utan de uppfyller alla krav som kan ställas. Däremot behöver vi bli bättre på att hitta sätt att jobba med efterarbetet.
– Och beroende på hur mycket vatten man har behövt stoppa in i huset så blir det mer eller mindre konsekvenser om man väntar länge med att återställa det. När man bygger på det här sättet behöver man vara mycket snabbare med att åtgärda en brand, och det var man inte i Gränby och då fick det konsekvenser.
I juli 2025 kommer nya regler från Boverket med krav på att begränsa brandspridningen i husens hålrum.
– De krav som kommer uppfyller vi redan i dag, säger Stefan Lindbäck.
Varför fortsätter ni att bygga modulhus i trä?
– Vi vill hitta byggmetoder som inte tär på klimatet.