Svårt få jobb för utländska studenter

Det måste bli lättare för studenter från länder utanför EU att arbeta i Sverige. Det tycker såväl studenterna, lärosätena som näringslivet. Och även om nya regler är på gång så saknas ett politiskt helhetsperspektiv på frågan.

Uppsala2012-06-12 11:11

När det inte längre är gratis att studera i Sverige för studenter från länder utanför EU och EES måste lärosätena locka med andra saker för att studenterna ska fortsätta att komma. Konkurrensen är knivskarp och det land eller det universitet som inte vässar sig riskerar att hamna på efterkälken i internationaliseringen.
Ett område där Sverige enligt undersökningar ligger efter är i arbetslivsanknytning och i möjligheten att få jobb, under studietiden och efteråt. Samtidigt står Sverige, inte minst Uppsala- Stockholmsregionen, inför stora framtidsutmaningar när det gäller att hitta högutbildad personal. Om 20 år kommer det att saknas 73 000 personer med hög utbildning i Stockholmsregionen, visar exempelvis handelskammarens prognoser.
– Utländska studenter är förstås inte hela lösningen, men en viktig del. Vi har saknat ett politiskt helhetsgrepp över de här viktiga frågorna, säger Fredrik Sand, utbildnings- och forskningsansvarig på Stockholms handelskammare.

Han beskriver hur stora resursstarka länder som Polen och Tyskland står inför omfattande pensionsavgångar och problem med kompetensförsörjningen. Sådana länder kommer att vässa sig rejält för att locka studenter som sedan stannar och arbetar i landet.
I Sverige är förslag på gång som ska underlätta för utländska personer, som studenter, att söka arbete i Sverige.
– Men det här borde ha varit på plats redan före avgiftsreformen, säger Fredrik Sand.
Även företrädare för Uppsala universitet vill se att utländska studenter lättare ska kunna arbeta i Sverige. Men Uppsala universitets rektor Eva Åkesson riktar udden i sin kritik inte bara mot politikerna, utan mot näringslivet.
– Jag är förvånad över det låga engagemanget som näringslivet i Sverige visat hittills. Att vi tar emot utländska studenter är otroligt viktigt, inte minst för att säkerställa vår framtida kompetensförsörjning, säger Eva Åkesson i en rapport från Mälardalsrådet om studieavgifterna.

Fredrik Sand tycker kritiken är missriktad.
– Vi är mycket engagerade. Men att locka fler utländska studenter kräver breda insatser och vi jobbar till exempel mycket med bostadsfrågan, säger han.
Även studenterna själva efterlyser förbättringar när det gäller möjligheten till arbete, och då inte bara när studierna är avslutade. Även under studietiden behövs bättre möjligheter, inte minst eftersom Sverige är ett dyrt land att bo och leva i. I själva verket menar många att studieavgifterna blivit ett oöverstigligt finansiellt hinder, eftersom det dessutom är nära nog omöjligt att få ett deltidsarbete i Sverige under studietiden. Det här synpunkterna framkommer i en ny utvärdering som Uppsala universitet gjort av sina internationella mastersutbildningar där studenter har intervjuats.

Men Kay Svensson, biträdande universitetsdirektör med ansvar för internationaliseringsfrågor vid Uppsala universitet, tycker inte att möjligheten till deltidsjobb under studierna är det mest angelägna – trots att Sverige är ett dyrt att land att leva i.
–  Att arbeta parallellt med studierna är bra i viss omfattning, men det får inte gå ut över studierna, säger han.
Däremot pekar även han på vikten av goda möjligheter att kunna stanna i Sverige och få ett jobb.
– Det skulle verkligen vara värdefullt. Och med bättre möjligheter för dem att stanna och söka arbete skulle den här gruppen bli mer intressanta även för näringslivet, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om