Svart läckerhet hyllas i dag

Det finns en dag för det mesta här i världen. I dag, tisdagen den 12 april, har turen kommit till lakritsen.

Lakrits, en läckerhet enligt många.

Lakrits, en läckerhet enligt många.

Foto: TT/arkiv

Uppsala2016-04-12 13:45

Det är första gången som internationella lakritsdagen uppmärksammas i Sverige, ett jippo som härstammar från USA. I Uppsala är det emellertid inte helt lätt att hitta spår av firandet av den svarta läckerheten.

Det kan bero på att stan ännu så länge saknar en butik med tydlig lakritsprofil. I stället är det chokladbutikerna som ofta tar in lakrits som komplement till sina kakaobaserade grundsortiment. Dessutom kan man förstås köpa lakrits i godis- och vanliga livsmedelsaffärer. Även apoteken har börjat sälja lite "finare" lakrits på senare år.

– Lakrits står för omkring 20 procent av vår försäljning, säger Gariné Panossian, som arbetar i butiken Chocolat i Svavagallerian i centrala Uppsala.

Enligt henne har lakritsen fått ett tydligt uppsving under de senaste fem åren. Lakrits har blivit trendigt och Chocolat arrangerar åtminstone två lakritsprovningar per år där det aldrig är svårt att fylla deltagarplatserna.

Att internationella lakritsdagen infaller på tisdagen var okänt för Gariné Panossian till skillnad från Annelie Kejroth på chokladbutiken Annelie K.

– Jag tar in en del lakrits av bättre kvalitet eftersom en del kunder efterfrågar det, säger Annelie Kejroth och avslöjar att hon själv inte är förtjust i lakrits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om