Svårt med tillstånd att driva apotek
Företag där läkare är delägare kan få problem med tillståndet att driva apotek. Frågan är dock oprövad och osäkerheten om vad som gäller stor.
- Som det ser ut så är det inte möjligt för en läkare att ensam äga ett apotek. Men exakt hur det blir kan vi inte svara på i dag eftersom det i många fall kan röra sig om företag där det finns läkare med som delägare och andra delägare som inte är läkare. Det här är mycket svåra frågor och vi kommer att samla all vår expertis inklusive våra jurister inför våra beslut, säger utredare Anna Beckman Gyllenstrand vid Läkemedelsverket.
Verket ska pröva varje enskilt fall för sig. Det innebär att olika grader av ägarskap kommer att nagelfaras.
Nystartade apoteksbolaget Foxfarmaci från Uppsala som grundats av två läkare kommer att ansöka om tillstånd att bedriva apotek inom kort.
- Vad vi främst ser som avgörande blir hur Läkemedelsverket ser på lagkravet att läkare inte får ha ett bestämmande inflytande på verksamheten, säger styrelseordförande Fredrik Skepp.
Han konstaterar att Foxfarmaci inte är ensamt om att ha läkare som delägare.
- Det har både stora och små bolag, säger han.
Sannolikt blir det dock inte läkemedelsverket som slutgiltigt kommer att fälla avgörandet. Den som inte är nöjd med verkets beslut kan överklaga både till kammarrätt och regeringsrätt. Då avgörs frågan där. De första ansökningarna om apotekstillstånd väntas efter den första juli.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!