Svartlistad art rensas från Fyrisån

Den rosafärgade blomman kan sträcka sig upp till 2,5 meter och kan sprida sig över stora områden. I Uppsala hotar den att konkurrera ut växter längs stränderna vid Fyrisån.

Jättebalsaminen är listad av EU som en växt som inte får tillåtas sprida sig.

Jättebalsaminen är listad av EU som en växt som inte får tillåtas sprida sig.

Foto: Bild: Sebastian Sundberg / Läsarbild

Uppsala2019-06-12 21:34

En tidigare odlad trädgårdsväxt hotar att konkurrera ut växtligheten på stränderna längs Fyrisån. Jättebalsamin, som den heter, är en så kallad invasiv art och finns med på EU:s lista över arter som är förbjudna att introduceras och spridas i naturen.

– På några decenniers sikt kan den ta över hela stränderna, säger Sebastian Sundberg, ordförande i Upplands botaniska förening.

I Uppsala finns jättebalsamin i området kring Sunnerstaviken och nedströms längs Fyrisån bortåt Flottsund. Under onsdagen rensades delen vid Sunnerstaviken av tre medlemmar ur Upplands botaniska förening.

– Vi hann rensa en fjärdedel av ytan, berättar Sebastian Sundberg. Vi ser det som ett första steg mot ett jättebalsaminfritt Årike Fyris.

Förhoppningen är att på sikt få bort arten från Uppsala för att kunna bevara Fyrisån och dess växtlighet i ursprungligt skick till framtida generationer. Uppsala botaniska förening samarbetar därför med Uppsala kommun i ett projekt att rensa bort växten.

– Om vi blir ett tiotal personer som samlas en halvdag per år så finns det goda utsikter att bli av med jättebalsaminen inom några år, säger Sebastian Sundberg.

Rensningen görs för hand från land, då växten är relativt enkel att dra upp med rötterna och växer längs åkanten. Det bortrensade växtmaterialet förs bort av kommunen för destruktion.

Fakta: EU:s svartlistade arter

Just nu finns 49 arter på EU:s lista över invasiva främmande arter. Av dessa förekommer 16 stycken i Sverige.

Det är förbjudet att odla, sälja, importera eller sätta ut dessa arter i naturen. Om du hittar en invasiv art kan du rapportera det till databasen Artfakta.

Källa: Naturvårdsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om