Svenskarna bättre på att äta frukt
Vi äter mer frukt och grönsaker än någonsin. I dag har medelsvensken kommit upp till nästan de fem portioner frukt och grönt som vi rekommenderas att äta. Men männen och soffpotatisarna släpar efter.
Foto: Scanpix
- Det är glädjande att konsumtionen av frukt och grönsaker verkar ha ökat rätt mycket under de senaste åren. Men det finns fortfarande grupper som borde äta betydligt mer, säger doktoranden Anna-Mari Simunaniemi vid Institutionen för kostvetenskap.
Den nya undersökningen omfattar drygt 1 300 kvinnor och män från hela landet i åldrarna 18 år och uppåt. På papper eller via webben har de besvarat frågor om sina frukt- och grönsaksvanor. Enligt svaren äter i dag svenska män i genomsnitt 4,7 portioner och svenska kvinnor i genomsnitt 5,4 portioner frukt och grönt per dag. Det är nästan två portioner mer per man och drygt en portion mer per kvinna jämfört med i Livsmedelsverket senaste nationella kartläggning av svenska folkets kostvanor i slutet av 1990-talet.
- Även om det finns en del skillnader i upplägget av Livsmedelsverkets och vår studie talar siffrorna för att de flesta av oss äter betydligt mer frukt och grönsaker i dag än för tio år sedan, säger Anna-Mari Simunaniemi.
En rad studier har visat att en hög konsumtion av frukt och grönsaker har positiva hälsoeffekter i form av till exempel minskad risk för hjärt-kärlsjuklighet och cancer. Utifrån sådana studier rekommenderar bland annat Livsmedelsverket alla att dagligen äta minst ett halvt kilo frukt och grönsaker fördelade på minst fem portioner.
Enligt den nya kartläggningen äter män som invandrat till Sverige i genomsnitt mer frukt och grönt än vad infödda svenska män gör. Budskapet att äta minst fem portioner frukt och grönsaker per dag verkar också ha gått hem bättre hos personer med högre än hos personer med lägre utbildning. Men det verkar även som om de som gillar frukt och grönsaker har en i största allmänhet sundare livsstil än de som föredrar att mest äta annat.
- Ett tecken på detta är att den tredjedel av deltagarna i vår studie som uppgav att de ägnade mindre än en halvtimme per vecka åt någon ansträngande fysisk aktivitet åt betydligt mindre frukt och grönt än övriga deltagare, säger Anna-Mari Simunaniemi.
I affärernas frysdiskar finns i dag betydligt mer av olika wok- och grönsaksblandningar än för tiotalet år sedan.
Fortfarande verkar svenskarna dock att föredra råa färska frukter och grönsaker.
- Närmare två tredjedelar av kvinnorna och hälften av männen uppgav att de åt färsk frukt varje dag. Att dagligen äta färska grönsaker var inte fullt lika vanligt, men ändå betydligt vanligare än att äta kokta eller konserverade frukter och grönsaker, säger Anna-Mari Simunaniemi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!