Tågkaos även i grannländerna
Tågkaos. Det är ordet på allas läppar även i Norge och Finland. I Ryssland däremot går kollektivtrafiken som klockan, tack vare arméer av lågavlönade snöskottare.
Hon kopplar mig vidare till reportern Björn Halvorsen som snabbt gör än mer klart att tågkaos inte är ett svenskt fenomen.
- Det har länge varit kaotiskt med tågen i Norge, men det har varit rekord i vinter. Folk har slutat lita på att tåget går, säger han.
Problemen är inte bara en följd av snön och kylan, utan faller tillbaka på ett allmänt underdimensionerat kommunikationssystem på räls.
- Situationen är mycket sammansatt. Vi har en stor eftersläpning på satsningar på infrastrukturen, där det varit för lite fokus på de frågorna i flera år. Nu får man sota för det med stora förseningar och många inställda tåg, säger Björn Halvorsen.
De drabbade norrmännen är upprörda.
- Missnöjet är stort och vi har många hätska inlägg i kommentatorsfälten under våra artiklar. Folk är förbannade eftersom de här förstör vardagen, inte minst för de pendlare som åker till Oslo för att arbeta, säger Björn Halvorsen.
Precis som i Stockholm finns en flaskhals i Oslo. Blir det problem där havererar systemet i stort. Fler tåg har nu utlovats till 2012, och en utbyggnad av spåren är planerad, men kan bli klar först om över 10 år, tror Björn Halvorsen.
En annan likhet med Sverige är förhållandet mellan myndigheten som äger rälsen och det statliga bolaget som kör tågen.
- Det råder konsekvent krångel om vem som är ansvarig när det blir problem och vem som ska ersätta resenärerna. Ministern har kallat till krismöte för att visa handlingskraft, säger Björn Halvorsen.
I Finland, som också upplever en ovanligt vintrig vinter, höll tågkaoset på att sluta i katastrof. På grund av snö- och isbildning på ett tåg på centralen i Helsingfors släppte ett antal vagnar från sitt lok, och kraschade rakt in i ett hotell. Som tur var kom endast en person till skada.
- Vi kunde haft 10 döda, och den största tågkatastrofen på åratal. En perrong hann tömmas, och bara en person fanns i tåget, berättar Marcus Lillkvist, reporter på Hufvudstadsbladet.
Gårdagens tidning toppades med nyheter om tågkaoset, och i en artikel gick statliga tågbolaget ut och medgav att det fanns problem.
- Läget har varit mycket besvärligt i år, med växlar som slutar att fungera och för lite personal för att lösa problemen. Senaste veckoslutet har varit det värsta med stora förseningar, säger Marcus Lillkvist.
Även i Finland har ansvarig minister krävt åtgärder. Och resenärerna är så klart upprörda.
- Många knyter näven, men i Finland gör många det i fickan. Vi kräver mindre än vad ni i Sverige gör. Framför allt är det kommunikationen med passagerarna som upprör, de flesta förstår ändå att det är svårt att köra tåg när det är en sådan här exceptionell vinter, säger Marcus Lillkvist, som just kommit in från ett reportage på en isbrytare.
- Kanske är det så att man inte sa köra tåg när det är sådant här väder, precis som man inte ska köra båt, säger han.
I Ryssland har man löst snöproblemen på sitt eget, tveksamma sätt.
- Här fungerar allt galant. Normalt sett är Ryssland ett dysfunktionellt land, men när det kommer till snöskottning är det annorlunda. Men det beror på den armé av underbetalda asiater som står och skottar överallt, säger Claes JB Löfgren, SVT:s korrespondent i Moskva.
Ett annat vinterproblem är snön och istapparna på taken. Även det problemet skottas undan.
- På varenda tak står det folk och skottar, oavbrutet, säger Claes JB Löfgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!