En stor del av skadorna vid misshandel rör våld mot käken och andra delar av huvudet. Om tandvården anmäler de fall där barns tand- och käkskador kan tänkas bero på våld finns möjligheten att skydda fler minderåriga som blivit utsatta.
Det är grundtanken i en motion från Folkpartiet i Uppsala som under onsdagen antogs av landstingsfullmäktige.
– Förskolan står för en del anmälningar om våld mot barn men alla barn går inte i förskola. I och med att tandvården ansvarar för att barn får tandvård upp i vuxen ålder finns goda chanser att spåra dem som kan ha blivit slagna, framhåller Lina Nordquist (FP).
Även när det gäller våldsutsatta vuxna kan tandvården göra mer anser FP som påpekar att bara en fjärdedel av de som drabbats i en nära relation polisanmäler händelsen.
Folktandvården har i nuläget inga rutiner eller riktlinjer när man uppdagar misstankar om våld mot vuxna i nära relationer. Nationellt center för kvinnofrid, NKC, i Uppsala har dock utvecklat rutiner för att identifiera våldsutsatthet, något som kan användas inom sjukvården, skriver landstinget i en utredning.
Fullmäktigebeslutet innebär att kunskapen och medvetenheten om problemet ska höjas bland Folktandvårdens medarbetare. Tandhygienister anges som en passande grupp att ta ansvar för frågan eftersom de sköter en stor del av undersökningarna på barn och vuxna. Tandhygienisterna ska även vidareutbilda övrig personal vid sina kliniker.