Tandvårdsreformen skjuts upp - bra tycker privattandläkare

Regeringen sviker vallöftet om att införa en tandvårdsreform 1 juli 2007. Reformen skjuts nu upp till 2008.- Det låter jättekonstigt, men det här är kanon för patienterna, säger Privattandläkarnas ordförande Bengt Franzon.

Dåligt, tycker patienten Evy Johansson.

Dåligt, tycker patienten Evy Johansson.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-02-05 20:40
Enligt socialminister Göran Hägglund (kd) är det tekniska svårigheter som ligger bakom beslutet att skjuta upp reformen, inte brist på pengar.
- Den sittande tandvårdsutredningen behöver mera tid för att hitta tekniska lösningar, säger Hägglund till TT.
UNT träffade på måndagen några av patienterna hos Folktandvården i Uppsala.
- Det tycker jag inte om, det var ju dumt, säger 83-åriga Evy Johansson, när UNT berättar om den uppskjutna reformen.
Evy Johansson vågar knappt tänka på vad tandvården har kostat henne genom åren. 20-åriga Åsa Fahlén har i stället precis behövt börja betala för sin tandvård.
- Det svider i plånboken såklart. Men jag har gärna bra tänder, så man får ta sig råd. Jag är här för att jag vill skaffa friskvårdskort, just för att undvika att det ska bli dyrare, menar Åsa Fahlén.

Dröjer ett år
Det utlovade högkostnadsskyddet för kostnader över 3 000 kronor dröjer alltså till 2008, vilket kommer att få negativa konsekvenser för många tandvårdspatienter.
- Det finns en risk att man avstår sina besök i väntan på tandvårdsreformen. Då kan patienten tvingas till större åtgärder efteråt i stället. Vi har redan de som säger att de väntar, men hur utbrett det är vet jag inte, menar Harald Abelin, VD på Folktandvården.
Privattandläkarnas ordförande Bengt Franzon håller med om att det finns en risk med att patienter inväntar tandvårdsreformen. Men Bengt Franzon är ändå positiv till att reformen skjuts på framtiden.

Framförhållning
- Det går alltid att leta reda på några patienter som kommer i kläm. Men om reformen hade genomförts nu så hade det bara blivit hafsigt och bara elände. Att köra den från 1 juli 2007 hade aldrig fungerat.
Varför då?
- Erfarenheten från förra tandvårdsreformen är att den skedde med extremt dålig framförhållning, den var slarvigt utredd och dåligt utförd. Det är skönt att staten för en gångs skull är lite långsiktig, säger Bengt Franzon, som menar att bland annat Försäkringskassan behöver tid innan reformen införs.

Optimistiskt
- Det datasystem som Försäkringskassan har för tandvård i dag är totalt undermåligt. Det har årtionden av eftersatt underhåll som ska tas igen på bara ett år, så det är ändå vansinnigt kort om tid.
Frågan är då om inte de borgerliga partierna var lite för optimistiska med tidtabellen för vallöftena.
- Det var säkert en och annan sak där tidtabellen var lite för optimistisk, men det är inget generellt. Vi genomför det vi har utlovat, säger socialminister Göran Hägglund till TT.
Socialdemokraterna föreslog i valet gratis tandvård för unga upp till 24 år. Max 200 kronor för en undersökning. Högkostnadsskydd. 70 procent av kostnaderna över 2 700 kronor subventioneras, 90 procent över 15 000 kronor.
Den socialdemokratiska reformen skulle genomföras 2008.
De borgerliga föreslog att kostnader över 3 000 kronor skulle subventioneras med 50 procent och kostnader över 15 000 kronor med 85 procent. Dessutom skulle en tandvårdscheck införas, som ska kunna användas som delbetalning vid abonnemangstandvård eller regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist.
Reformen utlovades till 2007 men skjuts upp till 2008 och beräknas kosta drygt tre miljarder kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om