Tangentsvamp sålde på ung företagsmässa

Är ditt tangentbord dammigt och fullt av smulor och hudavlagringar? Nu finns en lösning. För gymnasieeleverna bakom tangentbordsrengöraren gick affärerna lysande under lördagens mässa för unga företagare i Fyrishov.

Alexander Burton och Nicklas Berglin  gjorde lysande affärer med sin tangentbordsrengörare.

Alexander Burton och Nicklas Berglin gjorde lysande affärer med sin tangentbordsrengörare.

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2010-03-27 15:38
- Vi fick idén av tangentborden i skolan. Egentligen är de vita, men har blivit gula av all skit, berättar Alexander Burton som med Nicklas Berglin från Fridegårdsgymnasiet i Bålsta startat företaget Keep I.T Clean.
De har själva utvecklat produkten, som består av en rengöringsvätska och en specialdesignad svamp. För att locka köpare har de tagit ett bakterieprov på skolans tangentbord, som de har med i en burk och visar upp. Det ser inte fräscht ut.
- Det här långt över de nivåer som Anticimex satt upp som godkända, säger Alexander Burton.

Bland de 500 gymnasielever från Uppsala län som deltog i lördagens mässa och de många besökarna gick ryktet om den snillrika affärsidén.
- Vi har sålt 10 stycken nu på en halvtimme, det går verkligen jättebra, säger Nicklas Berglin.
Då har deras första verkliga stororder inte inträffat än. En kvinna som arbetar på en bank hör sig för om rengöringsatiraljerna och tycker de låter så bra att hon slår till på 50 stycken på ett bräde.

På väg in den stora A-hallen står Ida Lundin från Thorén Business school i Uppsala och delar ut informationsblad om sitt och klasskompisarnas företag Picit. De säljer fotografier i ramar.
- Vi tänkte att det var bäst att ha någon direkt där folk kommer in, som lockar kunder och berättar om vår verksamhet, säger Ida Lundin.

Att vara egenföretagare har varit roligt men krävande.
- Att hitta en bra idé och sedan få i gång försäljningen och hitta kunder har varit jobbigt. Men vi har varit på en till mässa och fick kunder även utanför familj och släkt, säger Ida Lundin.
Bakom mässan står Ung företagsamhet som tillsammans med landets skolor ger elever chansen att inom ramen för undervisningen under ett år starta och driva ett företag. Magnus N:sson Engelbäck, vd för Ung företagsamhet i Sverige, är konferencier och intervjuar företag på en liten scen.
- Vi vill ge eleverna självförtroende och självkänsla nog att våga starta eget, att de ska få veta vad det innebär, säger Magnus N:sson Engelbäck.

Under mässan marknadsförs allt från medeltidskläder, ekologiska event, bakverk, smycken, grillskrapor, till bandlösa behåar. Bakom de sistnämnda står ett gäng stylistelever från Fyrisskolan i Uppsala.
- Vi satsar hårt på att kunna sälja inför studenten i vår, säger Elin Pettersson.
De är återförsäljare och har inte själva utvecklat behån. I stället är deras idé att sälja den till ett lägre pris än i butik, och dessutom göra något mer för pengarna de får in.
- 10 procent av vinsten går till bröstcancerforskningen, säger Matilda Lundqvist.

Många är intresserade men det har varit lite svårt att få folk att slå till på ett köp.
- De tror inte att den funkar, men det gör den, säger Elin Pettersson.
I stylistbraschen är det vanligt att man är egenföretagare, så skolåret som så kallad UF-företagare har varit lärorikt.
- Jag kommer absolut att starta eget, säger Elin Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om