Det började för en månad sedan då Aina Jansson upptäckte att hon tappat sitt id-kort. När hon gick till polisen för att ansöka om ett nytt kort visade det sig att bara hon själv var registrerad i folkbokföringen som änka, inga anhöriga.
Aina har två syskon och systerdottern Inger Åkerblom från Norrtälje var med för att hjälpa till, men i och med att inga anhöriga finns i registret så kunde hon inte styrka att Aina är Aina.
– Jag känner mig helt naken utan leg. Utan det kan jag inte visa att jag är jag. Jag kan inte hämta ut pengar. Jag förstår inte hur det har kunnat bli så här och jag är för gammal för att reda ut det, säger Aina Jansson.
Polisen sade att Ainas anhöriguppgifter måste kommit bort hos Skatteverket som har ansvaret för bokföringen sedan 1991. De skulle kunna hjälpa till att uppdatera Ainas uppgifter.
– Men den tjänsteman vi träffade vid Skatteverket sade att de inte hade någon skyldighet att hjälpa till och hänvisade oss till något som hette lands- eller kanske landskapsarkivet. Aina skulle själv söka uppgifterna. Jag tycker inte en 85-åring ska behöva luska i sånt. Det borde myndigheten kunna hjälpa till med, säger Inger Åkerblom
Ett alternativ var att Aina Jansson skulle ansöka om ny id-handling med Inger Åkerblom som intygande, men det var inte alls säkert att det skulle bli godkänt och det skulle ändå kosta 400 kronor.
– Vi sade nej. Kan inte Skatteverket ta fram uppgifterna så måste de väl kunna förklara hur vi ska komma vidare. Vi uppfattade det som att de inte ville hjälpa oss, säger hon.
Enligt Skatteverket har dock inget fel begåtts. Aina Jansson, och förmodligen ett stort antal andra 85-åringar, har aldrig haft några anhöriga registrerade i folkbokföringen.
– När registren upprättades åren 1946-47 behövdes inga uppgifter om föräldrar för de som var myndiga då. Så vi har aldrig haft uppgifterna. Vårt uppdrag är att föra ett aktuellt folkbokföringsregister. Den som behöver äldre uppgifter måste begära att få en komplettering från Riksarkivet eller landsarkiven, säger Annika Sköld som är områdesansvarig för Id-kort vid Skatteverket.
Varför kan inte ni göra det?
– Enligt reglerna så får vi inte gå in och ändra i folkbokföringen. Den person som vill ha en komplettering måste begära det. Vi har ett antal såna här fall varje år.
För Aina innebär det att hon själv måste be om ett utdrag ur sin dopbok från sin födelseförsamling där hennes föräldrar står antecknade. För att systerdottern Inger Åkerblom ska kunna intyga att Aina är Aina kanske också Ainas syster måste göra likadant. Det är nämligen inte säkert att uppgifterna om syskon kommer att finnas med i det utdrag som Aina får.
– Varför förklarade man inte det här bättre på Skatteverket när vi var där? Man bara ryckte på axlarna, säger Inger Åkerblom.
Åsa Helene Bergvall som är chef för Skatteverkets servicekontor i Uppsala säger att de försökte så gott de kunde – ”men nådde inte ända fram den här gången”.
– Vi vet heller inte riktigt vad vi ska göra när vi inte kan se släktsambanden och det var första gången den handläggare som arbetare då ställdes inför den här fråga. Vi visste inte hur vi skulle gå vidare. Vi brukar då föreslå en fördjupad granskning. Det kostar 400 kronor och det erbjöd vi. Men det sade de nej till, säger hon.
Åsa Helene Bergvall hoppas att Aina Jansson och Inger Åkerblom tar ny kontakt för att reda ut frågan.