Besvikelsen är stor hemma hos Torbjörn Eriksson på Rättikgatan. Han, liksom andra i området, har genom åren hoppats på att det skulle bli en bullervall längs hela sträckan förbi området där 4H-gården ligger. Men länsstyrelsens avslag på hans och ytterligare en Årstabos överklagan innebär att miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut om att inte vidta åtgärder står fast.
– Jag blev besviken. Man hoppas ju att de ska beakta oss små, säger han i höstblåsten och till ljudet av trafiken på närliggande E 4.
Han tar med UNT upp på vallen och visar hur vallen upphör ett stenkast därifrån, i höjd med 4H-gården i norra Årsta. Torbjörn Eriksson säger att problemet sitter i att ljudet studsar genom Bolsta by. Ljudet från trafiken kommer från den öppning som finns längs E 4 och vindarna hjälper till att transportera ljudet upp bland husen.
– När man har en öppning i vallen så förstärks ljudet. Som allra sämst är det när man har altandörren öppen. Man kan inte lyssna på tv. Då studsar ljudet i Bolsta by så att det låter som om trafiken fanns här på gatan.
Ulf Nordlund som bor på Pepparrotsgatan har bott i området sedan 1976. För ett år sedan samlade han in namn från de boende i ett försök att få myndigheterna att bygga bullervallar. Han och flera vittnar nu om en uppgivenhet.
– Så är det. Det händer ju ingenting och ljudet minskar inte, snarare ökar. Det är svårt att göra något när vi har myndigheterna emot oss.
Ulla Hortlund på Rättikgatan tycker inte att kommunen har rätt bara för att man uppmätt låga ljudnivåer nattetid. När väl bilarna kör där så hörs de i alla fall, menar hon.
– Kommer det en långtradare på natten så vaknar man.
Isabella Forsman berättar också att ljudet från E 4-trafiken kan störa om natten.
– Vi bytte ut fönstren till treglasfönster, men det räckte inte.
Inge Ohlström som har bott i området sedan 1976 har valt att inte bry sig så mycket. Man tvingas acceptera, resonerar han.
– Man vänjer sig. På jobbet hade vi ett tåg som gick förbi, första månaden hördes tåget, sedan hörde man det inte mer.
Torbjörn Eriksson tycker att myndigheterna borde ha tagit hänsyn till de boendes önskemål mer än att bevara landskapsbilden.
– Är det viktigt att trafikanterna på E 4 ska kunna se kyrkan och Bolsta by? Jag upplever att det är viktigare att vi som bor här 24 timmar om dygnet får en bra levnadsmiljö.
Ärendet kan överklagas till miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.
– Jag kommer att gå vidare. Det största skälet är att jag tycker att vi har blivit felaktigt behandlade. Vi är invånare i den här staden. Det borde tas hänsyn till vad vi tycker, känner och upplever, säger Torbjörn Eriksson.