Täta turer krävs om fler ska ta bussen

Stomlinjer med täta turer, grön våg för stadsbussarna och trafik över Stora Torget även i framtiden. Det krävs för att Uppsala ska nå målet om 50 procents ökning av kollektivresandet till 2014, enligt en färsk utredning.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2008-06-13 00:01
Samtidigt varnar utredarna för att kraftigt ökat bussresande skapar nya problem. Fler bussar i Uppsala stad riskerar att försämra framkomligheten för alla trafikanter.
Långsiktiga prognoser på ett tre- eller fyrdubblat kollektivresande, som krävs för att klara gällande miljömål, kan skapa trafikkaos, enligt utredningen.

Syftet med utredningen är att beskriva hur linjesträckningar och framkomlighet ska förbättras för att klara målet om 50 procent fler resenärer på stadsbussarna till år 2014. Utredningen har tagits fram av aktörerna inom kollektivtrafiken i Uppsala stad, på uppdrag av ansvariga politiker. I studien tas inte ställning till effekter av eventuellt ändrade biljettpriser eller andra ekonomiska initiativ.
Stomlinjer har varit aktuella i Uppsalas busstrafik i flera år, men ännu inte införts. På stomlinjer färdas bussar med avgång var femte eller tionde minut och med plats för många resenärer. Linjerna förbinder stora bostads- eller arbetsområden med centrum. Avstånden mellan hållplatserna är längre än vanligt, för att korta restiden. Linjesträckningar och busstider ska behållas oförändrade över längre tider.

Nu föreslås att två eller tre stomlinjer införs som ett första steg i Uppsala hösten 2009. Linjerna förslås förbinda centrala staden med Nyby, Gränby centrum, Sävja, Ultuna, Östra Gottsunda och Stenhagen. Varje år införs sedan en ny stomlinje, fram till 2012 då Uppsala resecentrum står färdigbyggt. Längs linjerna införs signalprioritering av bussarna, s k grön våg. Redan nu pågår ett projekt för signalprioritering utmed Luthagsesplanaden, mellan polishuset och Flogsta.
Bussarna behöver även i framtiden trafikera centrala gator och Stora Torget, enligt studien. I annat fall får busstrafiken köra stora omvägar med längre restider som följd. Då krävs också att fler fordon hålls i omlopp.

På längre sikt, fram till 2030, skissar studien en utveckling där Uppsala växer långt utanför nuvarande gränser. Följden blir att kollektivtrafiken behöver tredubblas, jämfört med i dag. Studien lyfter fram spårvagn och andra spårburna trafikslag som främsta komplement till traditionella eller eldrivna bussar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om