Teknik ska rädda nya miljömål

Uppsala kommun vässar sina miljömål. Men det är oklart hur de ska uppnås. De rödgröna sätter stora förhoppningar till ny teknik och beslut på nationell nivå.

Erik Pelling (S) och Maria Gardfjell (MP)

Erik Pelling (S) och Maria Gardfjell (MP)

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2015-11-17 16:47

Den rödgröna kommunledningen vill att utsläppen av växthusgaser från energianvändning, transporter och arbetsmaskiner ska vara nära noll redan år 2030 jämfört med 1990 års nivå. År 2050 ska Uppsalas utsläpp ha minskat med mer än 100 procent.

Men hur Uppsala kommun ska komma dit är inte självklart. Kommunalrådet Maria Gardfjell (MP), som presenterade de nya målen på tisdagen, litar mycket till ny miljövänlig teknik, att elbilar och biobränslen ska slå igenom på bred front och att Uppsalaborna ska ta dem till sig.

– Meningen med miljömålen är inte att lägga det fulla ansvaret på Uppsalas innevånare. Målen ska trigga en utveckling. Att göra som vi gjort tidigare räcker inte. Tanken är att underlätta för människor att ta beslut som gynnar klimatet. Samtidigt måste beslut på nationell nivå tas för att få ned utsläppen, säger hon.

Men om utsläppen från tarafiken ska vara nära noll måste ni väl ta beslut som minska trafiken i Uppsala?

– Vi är inte emot biltrafik. Vi tror att många kommer att köra bil i framtiden men att man kör på förnybara bränslen. Men det räcker inte. Vi tror exempelvis att 25 procent av innevånarna i nya Ulleråker inte kommer att ha egen bil. Ett sätt att få fler att avstå är att skapa miljövänliga bilpooler, fortsätta bygga ut kollektivtrafiken och framkomligheten för cyklisterna, öka antalet laddstolpar till elbilar och satsa mer på solceller.

Så Uppsalaborna behöver inte oroas över att det kommer miljöbeslut som inskränker deras vardag?

– Vi kommer att ta många beslut och alla rör den enskilde på olika sätt. Uppsala har ett jättebra läge att ställa krav på miljövänligt byggande. Ställer vi krav på att bygga i trä i stället för betong så innebär det minskade utsläpp av växthusgaser. Vi kommer att ta många sådana beslut som gynnar miljön, säger Maria Gardfjell.

När det gäller Uppsalabornas långväga resande, semesterflygningar, som ökat kraftigt de senaste fem åren så hoppas hon på mer tågresande - att det i framtiden ska gå snabbt och smidigt att ta tåget ut i Europa.

När målen bygger så mycket på förhoppningar om teknisk utveckling och beslut som ligger utanför Uppsala kommun. Hur realistiskt är det att ni klarar dem?

– Vi kan inte säga exakt vad som kan hända. Men historien visar att man kan klara mål med råge bara man sätter dem högt. Vårt eget klimatprotokoll är ett exempel. Där var målet satt till att minska utsläppen av klimatgaser fyra procent och vi klarade tio. Vi måste vara modiga och våga sätta höga mål. De går att uppnå om vi tar dem på allvar, säger Maria Gardfjell.

Fakta Så skärps klimatmålen

Fossilfritt Uppsala 2030: Utsläppen från energianvändning, transporter och arbetsmaskiner inom Uppsala kommun ska senast år 2030 vara nära noll.

Senast år 2040 ska kommunens samlade utsläpp vara nära noll ­– det motsvarar en minskning med cirka 90 procent.

Uppsala ska vara klimatpositivt år 2050: De samlade utsläppen ska då ha minskat med mer än 100 procent.

Utsläppen från samtliga utsläppskällor ska senast år 2070 ha minskat med motsvarande cirka 110 procent.

Alla mål är i jämförelse mot år 1990 och mäts i absoluta tal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om